Zadovoljna.si
Rdeča zelenjava, ki povečuje vzdržljivost.

Novice

Rdeča pesa izboljšuje vzdržljivost

Z.S.
26. 04. 2012 11.57
0

Ameriške raziskave so pokazale, da rdeča pesa izboljšuje splošno človekovo pripravljenost in vzdržljivost. Rdeče meso omenjene zelenjave naj bi tako vsebovalo redko in naravno kemikalijo, imenovano nitrat, ki povečuje učinkovitost človeškega telesa in pripomore k boljšim rezultatom.

Rdeča zelenjava, ki povečuje vzdržljivost.
Rdeča zelenjava, ki povečuje vzdržljivost. FOTO: Shutterstock

Večja moč in hitrost

Raziskava na univerzi St. Louis je učinkovitost rdeče pese preizkusila na enajstih zdravih in vitalnih ljudeh, ki so morali na tekačih preteči pet kilometrov. Eno uro pred prvim tekom je prva skupina tekačev zaužila porcijo kuhane rdeče pese, pred drugim tekom pa je druga skupina tekačev pojedla enako energijsko vrednost brusnic, ki so znane kot naraven antioksidant, vendar ne vsebujejo nitratov. Rezultati so pokazali, da je prva skupina dosegla večjo povprečno hitrost, in sicer 12,3 kilometra na uro, medtem ko je skupina, ki je jedla brusnice, tekla s povprečno hitrostjo zgolj 11,9 kilometra na uro. Podobno raziskavo so Američani ponovili na eni izmed zdravstvenih univerz, kjer so ugotovili, da so ljudje, ki so vsak dan zjutraj, šest dni zapored uživali sok rdeče pese, uspeli teči več časa kot tisti, ki svojih prehrambenih navad niso spreminjali. Zaradi rdeče pese naj bi tako tekli od 1,5 do 10 minut dlje, kar je dokazalo, da omenjena zelenjava ob rednem uživanju izboljšuje fizično pripravljenost.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368