Zadovoljna.si
Odločitvi vlade Samoe je sledil tudi novozelandski teritorij Tokelau.

Novice

Samoa in Nova Zelandija bosta prvi vstopili v leto 2012

STA
30. 12. 2011 12.04
0

Prebivalci južnotihooceanskih otočkov Samoa in Tokelau so izgubili petek, 30. december 2011, in se zaradi menjave časovnega pasu danes prebudili v sobotno jutro in zadnji dan leta 2011. Ob konca današnjega dne bodo skupaj z Novozelandci kot prvi na svetu vstopili v leto 2012. Zamenjave časovnega pasu na Samoi danes ne obeležujejo, v četrtek opolnoči pa je vlada ob prehodu v drug časovni pas pripravila slovesnost s 300 povabljenimi gosti.

Odločitvi vlade Samoe je sledil tudi novozelandski teritorij Tokelau.
Odločitvi vlade Samoe je sledil tudi novozelandski teritorij Tokelau.FOTO:

"Dogodek praznujemo tako, da trenutno pijemo jutranjo kavo in čaj," je za britansko televizijo BBC danes zjutraj povedal premier Samoe Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Za menjavo časovnega pasu se je Samoa, do nedavnega znana kot "država zadnjega sončnega zahoda", sicer odločila iz gospodarskih razlogov. Vlada namreč ocenjuje, da je Samoa zaradi drugačnega časa pri poslovanju s pomembnima partnericama Avstralijo in Novo Zelandijo doslej izgubljala dva polna delovna dneva na teden. Novozelandci in Avstralci namreč s partnerji na Samoi niso mogli poslovati ob ponedeljkih, ko je bila na otočku nedelja, prebivalci Samoe pa so zamejske partnerje zaman klicali ob petkih, ko je bila drugod po svetu že dela prosta sobota.

Odločitvi vlade Samoe je sledil tudi novozelandski teritorij Tokelau, ki obsega tri atole površine 12 kvadratnih kilometrov s 1200 prebivalci. Večina uradov Tokelauja se namreč nahaja v samojski prestolnici Apia, zato se tudi Tokelau zamenjavi časovnega pasu praktično ni mogel izogniti. Po enakem času kot Avstralija in Nova Zelandija sta se Samoa in Tokelau sicer ravnala vse do leta 1892, ko se je Samoa iz gospodarskih razlogov odločila za dodatek enega dne, s katerim se je približala ameriškemu času poslovanja.

Razmeroma nebolečo menjavo časovnih pasov si Samoa sicer lahko privošči, ker leži blizu mednarodne datumske meje. Ta v skladu z mednarodnim dogovorom iz Washingtona leta 1884 poteka po 180. poldnevniku, Samoa pa leži na okoli 172 stopinjah zemljepisne dolžine, zahodno od datumske meje.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375