Zadovoljna.si
Savdijke so si dolga leta prizadevale, da bi dobile volilno pravico.

Novice

Savdijke bodo lahko prvič volile leta 2015

Z.C.
26. 09. 2011 09.00
0

Savdski kralj Abdulah je ženskam podelil volilno pravico, tako bodo končno lahko tudi Savdijke volile, dobile pa so tudi pravico nastopati kot kandidatke na občinskih volitvah, sicer edinih v tej skrajno konservativni zalivski državi. V nagovoru ob začetku novega mandata šure je kralj napovedal, da bodo ženske lahko postale tudi članice tega posvetovalnega telesa. Savdska Arabija je bila še zadnja večinsko muslimanska država, kjer ženske niso smele voliti. Prvič bodo lahko prišle na volišča leta 2015.

Savdijke so si dolga leta prizadevale, da bi dobile volilno pravico.
Savdijke so si dolga leta prizadevale, da bi dobile volilno pravico.FOTO: Reuters

"Ženske bodo članice šure od prihodnjega mandata in na prihodnjih volitvah bodo v skladu z islamskimi pravili lahko nastopile na občinskih volitvah," je povedal savdski kralj Abdulah. Ženske so si v tej državi dolga leta prizadevale, da bi dobile volilno pravico, Savdska Arabija je namreč še zadnja večinsko muslimanska država, kjer ženske doslej niso smele voliti. Tam ženske tudi ne smejo voziti avtomobila in potovati brez moškega spremstva, če so mlajše od 45 let. Spomnimo, da je 17. junija več Savdijk sedlo za volan in iz protesta nad prepovedjo vožnje vozilo po cestah Rijada. To je bila najmnožičnejša akcija proti prepovedi vožnje za ženske po novembru leta 1990, ko so oblasti aretirale dve protestnici in ju kaznovale. Prepoved vožnje ni edina omejitev, s katero se soočajo Savdijke, ki morajo biti med drugim v javnosti zakrite od glave do peta, za potovanje pa morajo pridobiti dovoljenje moškega varuha.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493