Zadovoljna.si
Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme umetnosti.

Novice

Scorsese bo nagrajen za življenjsko delo

STA
06. 01. 2012 13.24
0

Ameriški cineast Martin Scorsese bo 12. februarja na podelitvi v Kraljevi operni hiši v Londonu prejel nagrado bafta za življenjsko delo. Z najvišjim priznanjem Britanske akademije za film in televizijo (Bafta) se bo pridružil mojstrom sedme umetnosti, kot so Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick in Elizabeth Taylor.

Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme umetnosti.
Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme umetnosti.FOTO: Reuters

Predsednik akademije Tim Corrie je dejal, da je Martin Scorsese legenda že za časa življenja, pravi navdih vsem mladim režiserjem po svetu. "Zame je velika čast prejeti nagrado britanske akademije in se tako pridružiti vrsti cenjenih kolegov in prijateljev filmske industrije," je ob razglasitvi povedal 69-letni Scorsese.

Scorsese je kot režiser, producent in scenarist z opusom več kot 50 filmov eden najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme umetnosti. Med drugim se podpisuje pod filme Kdo trka na moja vrata (1967), Ulice zla (1973), Taksist (1976), Pobesneli bik (1980), Zadnja Kristusova skušnjava (1988), Casino (1995), Tolpe New Yorka (2002), Letalec (2004) in Dvojna igra (2006). Je tudi velik navdušenec nad glasbo, med drugim nad britansko zasedbo The Rolling Stones in bluesom, kar se izraža v izborih filmske glasbe. Njegov zadnji dokončani projekt je družinski film v 3D tehniki z naslovom Hugo.

Nagrado za režijo Britanske akademije za film in televizijo je prejel leta 1991 za film Dobri fantje. Oskarja za režijo je prejel leta 2007 za film Dvojna igra. Leta 1997 je prejel nagrado Ameriškega filmskega inštituta za življenjske dosežke. Kot piše na spletnih straneh akademije, je Scorsese tudi ustanovitelj in predsednik dveh neprofitnih organizacij za ohranjanje in zaščito zgodovine gibljivih podob - The Film Foundation in World Cinema Foundation.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368