Zadovoljna.si
Četrti grof mesta Sandwich John Montagu je bil navdušen kvartopirec in velja za izumitelja sendviča.

Novice

Sendvič praznuje 250. rojstni dan

24ur.com
14. 05. 2012 10.43
0

V britanskem mestu Sandwich so včeraj v dramski igri uprizorili trenutek, ko je tamkajšnji grof izumil danes zelo priljubljeno in razširjeno jed – sendvič. Na ta način so obeležili 250. obletnico tega pomembnega odkritja.

Četrti grof mesta Sandwich John Montagu je bil navdušen kvartopirec in velja za izumitelja sendviča.
Četrti grof mesta Sandwich John Montagu je bil navdušen kvartopirec in velja za izumitelja sendviča.FOTO: iStockphoto

Oblečeni v kostume iz 18. stoletja so igralci ponazorili noč, ko je četrti grof mesta Sandwich John Montagu, sicer navdušen kvartopirec, zahteval rezino govedine med dvema popečenima rezinama kruha, da bi lahko nemoteno nadaljeval z igro, pojasnjujejo avtorji uprizoritve. Legenda pravi, da so si drugi igralci kmalu zaželeli "isto kot Sandwich", po čemer je slavni obrok dobil svoje ime.

250. obletnico "izuma" so sicer v mestu proslavili še s tekmovanjem v pripravljanju sendvičev ter glasbo, ki je bila pogodu četrtemu sandwiškemu grofu. Trenutni grof pa je pripravil tudi veliko kosilo, na katerem bodo gostom postregli s – sendviči, seveda. Legenda je sicer zanimiva, a vendar zgodovinarji dvomijo v njeno resničnost. Sendvič naj bi namreč poznali že dolgo pred 18. stoletjem, kar pa meščanom ne vzame veselja do proslavljanja svojega lokalnega junaka.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493