Celotni postopek izdelave peneče medice traja najmanj dve leti, s podaljševanjem časa pa penine pridobivajo na kakovosti. "Narejena je po klasični metodi, kar pomeni, da drugo vrenje poteka v steklenici, zato nastaneta naravni alkohol in naravni pritisk. Nekateri mislijo, da je dodan tudi alkohol, a ne, narejena je izključno iz medu in vode," je ob dnevu čebelarstva v Mariboru pojasnil čebelarski mojster Marko Cesar.
Za kozarec peneče medice potrebujejo približno 40 gramov prvovrstnega slovenskega medu z geografsko označbo, čebele pa morajo za 40 gramov medu obiskati približno milijon cvetov.
Edinstveno pijačo v Sloveniji izdelujejo od leta 2005. Trenutno jo je mogoče kupiti v nekaj butičnih prodajalnah v Sloveniji, prizadevajo pa si tudi za prodor na tuje trge. Za steklenico je treba odšteti od 25 do 30 evrov.
Najprej so pijačo poimenovali medena penina, a so morali ime zaradi vinske zakonodaje spremeniti.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV