Zadovoljna.si
Čebele - 1

Novice

Slovenska kulinarična posebnost – peneča medica

STA
26. 09. 2011 09.00
0

Slovenski čebelarji so razvili kulinarično posebnost – penečo medico. Gre za penino, narejeno izključno iz medu in vode po postopku z vrenjem v steklenicah. Po besedah čebelarskega mojstra Marka Cesarja, ki izdeluje takšno penino, gre za izum, na katerega smo lahko Slovenci upravičeno ponosni.

Čebele - 1
Čebele - 1 FOTO: Reuters

Celotni postopek izdelave peneče medice traja najmanj dve leti, s podaljševanjem časa pa penine pridobivajo na kakovosti. "Narejena je po klasični metodi, kar pomeni, da drugo vrenje poteka v steklenici, zato nastaneta naravni alkohol in naravni pritisk. Nekateri mislijo, da je dodan tudi alkohol, a ne, narejena je izključno iz medu in vode," je ob dnevu čebelarstva v Mariboru pojasnil čebelarski mojster Marko Cesar.

Za kozarec peneče medice potrebujejo približno 40 gramov prvovrstnega slovenskega medu z geografsko označbo, čebele pa morajo za 40 gramov medu obiskati približno milijon cvetov.

Edinstveno pijačo v Sloveniji izdelujejo od leta 2005. Trenutno jo je mogoče kupiti v nekaj butičnih prodajalnah v Sloveniji, prizadevajo pa si tudi za prodor na tuje trge. Za steklenico je treba odšteti od 25 do 30 evrov.

Najprej so pijačo poimenovali medena penina, a so morali ime zaradi vinske zakonodaje spremeniti.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658