Zadovoljna.si
gu kailai - 8

Novice

Smrtna kazen za Gu Kailai

Z.L.
20. 08. 2012 12.14
1

Odmeven primer žene odstavljenjega kitajskega komunističnega politika Bo Xilaija je končno dočakal sodni epilog. Gu Kailai, ki je bila obtožena umora britanskega poslovneža Neila Heywooda, je za svoje zločinsko dejanje bila obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom. Glede na kitajsko sodno prakso bi se njena kazen v tem času lahko spremenila v dosmrtno zaporno kazen, v najboljšem primeru pa bo Kitajka za zapahi preživela 25 ali celo samo 9 let.

Gu Kailai, ženo odstavljenega kitajskega politika Bo Xilaija, obtožnica bremeni, da je novembra lani v enem izmed kitajskih hotelov napila britanskega poslovneža Neila Heywooda, nato pa ga ob pomoči kolega Zhang Xiaojuna (ki je bil zaradi pomoči pri umoru obsojen na devet let zaporne kazni) zastrupila s smrtonosnim cianidom. Na enodnevnem sojenju je obtoženka krivdo priznala in pojasnila, da se je za zločin odločila v trenutku, ko je videla, da utegne biti njen sin Bo Guagua v nevarnosti. Ta naj bi se po propadlem poslu namreč zapletel v spor z britanskim podjetnikom, ki naj bi bil sicer nekoč zelo tesen družinski prijatelj obsojene. V trenutku psihične nestabilnosti naj bi se Gu Kailai odločila stvari vzeti v svoje roke in zaščititi sinovo življenje. Čeprav so si bili mediji enotni, da Gu Kailai zaradi moževe politične moči ne bo obsojena na smrtno kazen, pa se je sodišče na koncu odločilo prav za ta ukrep, a glede na pretekle tovrstne primere bi obsojeni zaradi preteklih zdravstvenih težav kazen lahko znižali tudi na devet let.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493