Zadovoljna.si
med vožnjo - 3

Novice

Snemanje 'selfiejev' je odslej prepovedano!

Ma.K.
19. 01. 2016 08.07
9

Da je snemanje sebkov oziroma po angleško 'selfiejev' lahko precej tvegano, ni novost. A Indijcem se zdi tako zelo nevarno, da so tovrstno fotografiranje na določenih mestih povsem prepovedali. Za ta ukrep so se odločili po tem, ko je pred tedni med poziranjem neka turistka s pečine omahnila v smrt.

selfie
selfieFOTO: Thinkstock

Pred dnevi so v Mumbaju, prestolnici zvezne države Maharaštra, ki je hkrati tudi drugo največje mesto na svetu, oblasti določile 15 krajev, kjer je snemanje sebkov oziroma po angleško 'selfiejev' iz varnostnih razlogov odslej prepovedano. Večinoma gre za mesta, ki jih letno obišče na milijone turistov z vsega sveta in kjer se nahajajo svetovno znane turistične znamenitosti. Med domnevno nevarnimi kraji sta se tako denimo znašla med turisti izjemno priljubljeni promenadi Marine Drive in Bandra Bandstand ter plaža Girgaum Chowpatty.

Snemanje 'selfiejev' je lahko še kako nevarno.
Snemanje 'selfiejev' je lahko še kako nevarno. FOTO: Instagram
Za tak ukrep so se mumbajske oblasti odločile po tem, ko se je pred tedni na eni izmed razglednih pečin zgodila huda nesreča, ki je zahtevala dve smrtni žrtvi. Po poročanju britanskega BBC-ja je 18-letna turistka namreč želela tam s še dvema prijateljicama posneti 'selfie', a je med poziranjem omahnila v globino, padla v morje in utonila. 37-letni Rameš Walanju, ki je bil v neposredni bližini in je videl, kaj se je zgodilo, je brez pomisleka skočil za njo ter jo poskušal rešiti, a je tudi sam utonil.

Pred dnevi je tiskovni predstavnik mumbajske policije Dhananjay Kulkarni za britanski BBC povedal, da so takoj po tragični nesreči skrbno proučili vse turistično zanimive točke v mestu in z znakom 'no-selfie' označili tiste, na katerih je lahko eksperimentiranje s fotografiranjem samega sebe smrtno nevarno. Upoštevanje novega predpisa bodo nadzorovali mestni redarji z namenom, da preprečijo nesreče na teh krajih. Mestne oblasti naj bi poleg tega zaposlile tudi čuvaje in na vsa mesta, kjer je prepovedano delati 'selfieje', postavila opozorilne table.

Indija se za tovrstno prepoved sicer ni odločila prvič. Že lani so namreč v času trajanja enega izmed hindujskih festivalov na nekaj območjih začasno prepovedali snemati 'selfieje' – bali so se namreč, da bi prišlo do stampedov.

'Selfie' bolj nevaren kot morski pes

Snemanje sebkov oziroma 'selfiejev' je tudi v svetovnem merilu precej nevarno početje. BBC namreč poroča, da se je v letu 2015 med fotografiranjem samega sebe smrtno ponesrečilo več ljudi, kot jih je umrlo zaradi napadov morskih psov. Med poziranjem naj bi po celem svetu lani umrlo 12 ljudi, za posledicami napada morskega psa pa 8.

Selfie
SelfieFOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 387