Zadovoljna.si
"Pustite jim, da kdaj tudi kaj tvegajo, pustite jim, da storijo kakšno napako. Na tak način se učijo."

Novice

Sodobni otroci premalo na prostem

STA
22. 03. 2012 11.52
0

Novozelandska raziskava je pokazala, da se sodobni otroci premalokrat odpravijo ven, na dvorišča in igrišča, kjer bi se igrali s svojimi vrstniki. V raziskavi je sodelovalo preko 700 otrok, starih med 8 in 12 let, ter njihovi starši in stari starši.

"Pustite jim, da kdaj tudi kaj tvegajo, pustite jim, da storijo kakšno napako. Na tak način se učijo."
"Pustite jim, da kdaj tudi kaj tvegajo, pustite jim, da storijo kakšno napako. Na tak način se učijo."FOTO: Thinkstock
'Otroci morajo delati napake'

Profesor Grant Schofield, direktor Centra za fizično aktivnost in prehrano na Univerzi za tehnologijo v Aucklandu je povedal, da otroci zapravijo preveč časa za igranje računalniških igric in gledanje televizije, namesto da bi se igrali na svežem zraku. Skoraj polovica otrok se namreč ne 'igra' vsak dan. V poročilu o raziskavi je tako zapisal, da bi se morali otroci 'odklopiti', se podati na dvorišča in ulice ter se prepustiti domišljiji. "Pustite jim, da kdaj tudi kaj tvegajo, pustite jim, da storijo kakšno napako. Na tak način se učijo," je povedal Schofield.

Prosti čas pred televizijo in računalnikom

Prav tako je poudaril, da je nestrukturirana igra ključ do zdravega delovanja možganov in je pomembna, da se lahko otroci naučijo pomembnih življenjskih spretnosti, razvijejo domišljijo in ustvarjalnost ter družbene funkcije in kognitivne veščine. "Vsekakor je bolje, da se otrok nauči, kaj so to tveganje, posledice in nadzorovanje svojih čustev, ko je star 8 let in spleza na drevo, kot pa pri 18 letih za volanom avtomobila, ko ga preganjajo policisti." Po podatkih raziskave otroci skoraj polovico prostega časa preživijo pred televizijskimi ali računalniškimi zasloni ali med igranjem videoigric. Več kot tretjina jih je priznala, da so se zatekli k tehnologiji, ker jim je zmanjkalo idej za igro na prostem. Približno tretjina pa pravi, da nimajo nikogar, s komer bi se igrali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493