Zadovoljna.si
Vsadki

Novice

Sporni prsni vsadki PIP naj ne bi bili toksični

STA
19. 06. 2012 11.40
0

Sporni silikonski prsni vsadki francoskega proizvajalca PIP naj ne bi povzročali dolgoročnih groženj zdravju, so danes zapisali v končnem poročilu Nacionalnega zdravstvenega urada v Veliki Britaniji (NHS). V obsežni raziskavi so ugotovili, da sporni vsadki niso toksični, je pa pri njih možnost poškodb večja kot pri drugih znamkah vsadkov.

Vsadki
Vsadki FOTO:

Silikonsko polnilo vsadkov ni toksično in ne povečuje tveganja za obolenje za rakom na dojkah, je sporočila skupina medicinskih direktorjev NHS. So pa strokovnjaki opozorili, da je pri vsadkih, ki vsebujejo industrijski silikon, ki se sicer uporablja pri izdelavi vzmetnic, možnost poškodb dvakrat večja kot pri vsadkih drugih proizvajalcev. "To je bil zelo zaskrbljujoč čas za ženske. Odločeni smo bili, da temeljito pregledamo vse razpoložljive dokaze, tako da jim zdaj lahko podamo najboljše možne zdravstvene nasvete," je povedal vodja NHS Bruce Keogh.

Preiskovali so 240.000 vsadkov različnih znamk, ki jih je prejelo 130.000 žensk v Veliki Britaniji, primerjali pa so tudi podatke iz Francije in Avstralije. Testi pa so tudi pokazali, da je pri vsadkih PIP po desetih letih od vsaditve možnost poškodb 15- do 30-odstotna, medtem ko je pri drugih znamkah ta možnost 10- do 14-odstotna. Pretrganje vsadkov PIP pri manjšem deležu žensk povzroča simptome, kot so občutljivost in otekanje limfnih žlez, vendar kljub prvotnemu strahu niso odkrili nobene povezave z rakom.

V Franciji, Nemčiji in na Češkem so ženske pozvali k preventivni odstranitvi vsadkov, Velika Britanija pa se zaradi nezadostnih dokazov o morebitni zdravstveni grožnji za to ni odločila. Vsadke so sicer z evropskih prodajnih polic umaknili že leta 2010, potem ko so francoski organi ugotovili, da je podjetje PIP namesto medicinskega silikona zanje uporabljalo nedovoljen industrijski silikon, pri katerem naj bi bile poškodbe bistveno pogostejše kot sicer.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493