Zadovoljna.si
Nov zakon je 'prizadel' tudi manekenke.

Novice

Stop suhim manekenkam

STA
21. 03. 2012 10.32
0

Izraelski parlament je javnost presenetil z novim zakonom, s katerim naj bi želel omejiti motnje hranjenja. Zakon naj bi prepovedoval pretirano suhe manekenke in od oglaševalcev zahteval, da morajo javnost obvestiti, če v svojih kampanjah uporabljajo digitalno spremenjene fotografije, na katerih so manekenke izredno suhe.

Nov zakon je 'prizadel' tudi manekenke.
Nov zakon je 'prizadel' tudi manekenke. FOTO: Reuters

Digitalna in nerealna lepota

V ponedeljek so v Izraelu sprejeli zakon, ki od modne industrije zahteva, da iz svojih plakatov in drugih reklamnih materialov odstrani pretirano suhe manekenke, ki naj bi po njihovem mnenju spodbujale motnje hranjenja. Zakon naj bi tako postavil zgled za ostale države, ki se spopadajo z vedno večjim odstotkom anoreksije in bulimije pri mladih ženskah. Podporniki zato upajo, da bo zakon povečal ozaveščenost o digitalni lepoti, ki v resničnem svetu ne obstaja, kar naj bi posledično lahko vplivalo na znižanje mladostnic, ki stradajo svoje telo prav zaradi pritiskov javnosti. V Izraelov je približno dva odstotka najstnic, starih od 14 do 18 let, ki trpijo za hudimi motnjami hranjenja.

Zdravniško potrdilo

V zakon pa so udeležene tudi manekenke, ki so dolžne pred vsako javno modno revijo organizatorja seznaniti z zdravstvenimi izvidi, ki ne smejo biti starejši od treh mesecev in v katerih je zagotovljeno, da oseba ni podhranjena. Prav tako mora vsak oglas, ki se pojavi v Izraelu, vsebovati opozorilo, ki bo obrazložilo, da so modeli računalniško obdelani.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493