Zadovoljna.si
Minister razmišlja o prihodnosti.

Novice

Švedski minister bi v šole uvedel kitajščino

STA
06. 07. 2011 12.00
0

V naslednjih desetih letih bi morale vse osnovne šole na Švedskem uvesti pouk kitajščine, meni švedski minister za šolstvo Jan Bjoerklund. Kot je pojasnil, je ta ukrep potreben za zagotavljanje konkurenčnosti švedskega gospodarstva, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister razmišlja o prihodnosti.
Minister razmišlja o prihodnosti. FOTO: Wikipedia
"Želim si, da bi Švedska postala prva država v Evropi, ki bi vpeljala pouk kitajščine kot tujega jezika v vse osnovne in srednje šole," je za finančni dnevnik Dagens Industri izjavil minister.

"Vsi v poslovnem svetu ne govorijo angleščine," je opozoril. Dodal je še, da se dejavnosti, ki zahtevajo visoko kvalificirano delovno silo, selijo iz Evrope na Kitajsko, kitajščina pa bo v prihodnosti s poslovnega vidika veliko pomembnejša kot francoščina ali španščina.

Omenjena dva jezika poleg angleščine in nemščine danes poučujejo v švedskih šolah. Bjoerklund je priznal, da bi uvedba pouka kitajščine v vse šole zahtevala znatna dodatna sredstva. Kljub temu je prepričan, da bi bile osnovne šole na novost lahko pripravljene v enem desetletju, medtem ko bi srednje šole potrebovale nekoliko več časa.

Se bodo švedski otroci obvezno učili kitajski jezik?
Se bodo švedski otroci obvezno učili kitajski jezik?FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493