Zadovoljna.si
Indijski očetje se borijo proti nasilju nad ženskami

Novice

Tako se indijski očetje borijo proti sovraštvu do žensk

Ma.K.
08. 07. 2015 08.10
2

V Indiji so ženske večinoma še vedno enakopravne zgolj na papirju. Kljub obljubi indijskih oblasti, da bodo poskrbele za večjo varnost, je večina Indijk še vedno izpostavljena trpinčenju dominantnih moških, v očeh katerih niso vredne praktično nič. A sedaj so se ukrepati odločili zaskrbljeni indijski očetje: na družbenih omrežjih so začeli objavljati 'selfieje' s svojimi hčerami. S fotografijami želijo sporočiti: ženske so nekaj prečudovitega!

Kljub hitremu gospodarskemu razvoju in vse večji kakovosti življenja v Indiji še vedno velja starodavna maksima: deklice so vredne manj kot fantje. Veliko manj. Jasno je namreč, da bodo moški predstavniki s potomci ohranjali ime družine, skrbeli za starše, ko ti ostarijo in onemorejo, ustvarili si bodo kariero. Ženske, ki so na papirju sicer smatrane kot enakopravne članice družbe, v resnici obravnavajo kot poceni delovno silo, kot stroje za rojevanje potomcev, ki pa morajo biti seveda moškega spola.

V patriarhalni Indiji hčerke očetom predstavljajo zgolj velik strošek. Treba jih je hraniti, ko se poročijo, pa jim je treba za popotnico dati veliko doto. Za nameček deklica po poroki za lastne starše postane popolnoma neuporabna, saj se odseli in komaj kdaj še pride na obisk. O tem, da bi jim na stara leta pomagala, niti ne sanjajo. "Vzgajanje hčerke je, kot bi zalivali sosedov vrt," pravi znan hindujski pregovor.

Zaskrbljeni očetje so se odločili ukrepati

Da ženske v Indiji niso prav veliko vredne, so v zadnjih nekaj letih potrjevala poročila o grozovitih posilstvih predstavnic ženskega spola v tej azijski državi. Prezir do žensk se v Indiji začne že v maternici in traja tako rekoč vse življenje. Kljub obljubi oblasti, da bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da poskrbijo za večjo varnost svojih prebivalk, večina Indijk še vedno toži, da so vsakodnevno izpostavljene nadlegovanju in trpinčenju dominantnih moških. Ker se kljub številnim obljubam ženskam ne godi nič bolje, so se sedaj indijski očetje odločili vzeti stvari v svoje roke. Na družbenih omrežjih so pod 'hashtagom' #SelfieWithDaughter (#selfishčerko) začeli objavljati fotografije, na katerih veselo pozirajo skupaj s svojimi hčerkami.

Družbena omrežja so v zadnjih tednih tako preplavile fotografije indijski moških s svojimi ženskami: z najstnicami, dojenčicami, odraslimi hčerami. S tem želijo svetu pokazati, da so ponosni na pripadnice nežnejšega spola in da jih imajo neizmerno radi. »Sicer nisem ravno velik ljubitelj selfiejev,« je zapisal nek poslovnež, »a to je moja najljubša fotografija, na kateri mi družbo delajo prečudovita dekleta.« Nek drugi Indijec je napisal, da je vse, kar potrebuje, samo to, da pogleda svojo ljubko hčerko in takoj pozabi na vse skrbi. Podobnih zapisov ponosa in hvale ne manjka, vprašanje pa je, ali bodo na ta način dejansko lahko spremenili mišljenje o ženskah, ki je globoko zakoreninjeno v indijski družbi.

Za najboljše selfieje celo denarne nagrade

Akcija je del pobude indijske vlade z naslovom "Beti Bachao, Beti Padhao", kar naj bi v prevodu pomenilo »Ščitite hčerke, izobražujte hčerke«. Indijski premier Narendra Modi je programu zeleno luč sicer dal že januarja letos, a šele z objavo selfieja Sunila Jaglana, lokalnega veljaka mesta Bibipur, je pobuda požela zanimanje širše svetovne javnosti. Prav on je namreč rojake pozval, naj sledijo njegovemu zgledu in mu preko družbenega omrežja WhatsApp pošljejo fotografije, posnete s svojimi hčerami. Za najlepše selfieje je razpisal celo denarno nagrado.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395