Zadovoljna.si
stevardesa

Novice

Temne plati življenja v zraku

Ma.K.
03. 12. 2015 08.05
2

December je mesec praznovanj, zabave in druženja. Je tisti čas v letu, ko se trudimo družini in prijateljem oddolžiti za to, da si čez leto morda nismo vzeli dovolj časa zanje, zato se trudimo, da smo vsaj ob koncu leta čim več v njihovi družbi. A obstajajo poklici, v katerih si zaposleni zaradi delovnih obveznosti časa za najdražje tudi v najbolj prazničnem mesecu leta enostavno ne morejo vzeti in prav je, da se spomnimo nanje.

stevardesa
stevardesaFOTO: Profimedia

Delovni vsakdan letakabinskega osebja je pogosto predstavljen veliko bolj rožnato, kot je v resnici. Sicer je res, da med delovnim časom obiščejo različne dele sveta, a si jih imajo zelo redko dejansko čas tudi ogledati, poleg tega jih veliko trpi zaradi zdravstvenih težav in socialne izolacije.

Še vedno je veliko takih, ki verjamejo, da imajo stevardese in stevardi najboljšo službo na svetu. Nenazadnje so plačani za to, da vsak dan letijo na različne destinacije po svetu, poleg tega lahko koristijo tudi številne ugodnosti v obliki cenejših letov, ki jim jih ponuja letalska družba, pri kateri so zaposleni. A resničnost vsekakor še zdaleč ni tako rožnata, kot se morda zdi na prvi pogled. To potrjujejo tudi rezultati različnih študij in anket, opravljenih med kabinskim osebjem ter objave stevardes in stevardov n svetovnem spletu. Sarah Steegar, ki že 17 let dela kot stevardesa, na spletni strani Flyertalk denimo pojasnjuje, da je njeno delo »preveč poveličevano in ima mnoge slabosti, ki jih ljudje pogosto prezrejo«.

stevardesa
stevardesa FOTO: Profimedia
Socialna izolacija

Hitra kavica z mamo v času kosila ali spontana nakupovalna sobota v družbi prijateljic: o vsem tem lahko stevardese običajno samo sanjajo. Če ima namreč večina ljudi kolikor toliko stalne urnike, se ti v tem poklicu ves čas spreminjajo. Tako zaradi službe zamudijo ogromno rojstnih dnevov, družinskih praznovanj, dela prostih praznikov in nimajo tesnih stikov s prijatelji, saj jih ne morejo prav pogosto obiskovati. Tako je tudi pri Sarah Steegar. »Zamujam veliko dogodkov in praznikov, ki bi si jih želela preživeti z najdražjimi,« je zapisala. Tkanje novih vezi, bodisi partnerskih bodisi prijateljskih, je izredno težko, praktično nemogoče.

Osamljenost

Čeprav so na delovnem mestu nenehno obdani z ljudmi, so stevardi in stevardese pogosto osamljeni in v prostih večerih pogrešajo nekoga, ki ne bi izhajal iz njihove profesionalne sfere in bi se mu lahko zaupali. Kontakt s prijatelji in sorodniki preko pametnih telefonov in računalnikov ni nikakršno nadomestilo za pogovor v živo. »Kar si v tistem trenutku želiš, je samo to, da bi bil nekdo ob tebi,« pravi Steegarjeva. »Osebo, ki jo poznaš in v družbi katere se dobro počutiš. Seveda imamo veliko kolegic in kolegov, prav tako imamo na voljo tudi kup dejavnosti in aktivnosti, s katerimi se lahko zamotimo, a to ni to. Ti ljudje so samo naši znanci, ne zaupniki. To ni isto.«

Pomanjkanje časa za ogled destinacije

Da piloti in stevardese tako rekoč po službeni dolžnosti prepotujejo svet in imajo torej privilegij ogledati si najlepša mesta in države sveta, je pogosta zmota. Kajti od krajev, kamor letijo, običajno nimajo nič. Poleti so namreč običajno planirani preveč zgoščeno, zato večina tistih nekaj prostih uric raje izkoristi za počitek. Skok na plažo v Riu de Janeiru ali hiter šoping v Parizu – uslužbenci so običajno preveč utrujeni, da bi si ob postanku privoščili kaj takega, glede na vse večje varčevanje letalskih družb pa je teh postankov tako ali tako vedno manj.

Pilot
PilotFOTO: Thinkstock

Zdravstvene težave

Pogosto se zanemarja tudi podatek, koliko in kakšne zdravstvene težave s sabo prinese (pre)pogosto potovanje z letalom. Glede na rezultate raziskave A darker side of hypermobility (Temna plat hipermobilnosti) naj bi najbolj negativno na zdravje tako uslužbencev kot stalnih potnikov na letalih vplival tako imenovani jet lag oziroma izčrpanost zaradi časovne razlike. Ta naj namreč ne bi vplivala samo na počutje, temveč tudi na prebavo. Poleg tega naj bi se zaradi jat laga povečevalo tudi tveganje za srčni infarkt, prišlo pa bi lahko celo do oslabitve kognitivnih sposobnosti. Zdravje kabinskega osebja naj bi glede na rezultate raziskave sicer ogrožala tudi neuravnotežena prehrana, pomanjkanje fizične aktivnosti in prekomerno uživanje alkohola.

Finančna frustracija

Mesečna plača kabinskega osebja se močno razlikuje glede na državo in letalsko družbo, prav tako tudi delovni čas. Tako so zaslužki v tem poklicu odvisni od tega, v katerem delu sveta so zaposleni. Tudi število delovnih ur se beleži različno, ponavadi pa v ta seštevek niso vključene zamude letala. Poleg tega ga, roko na srce, ni denarja, ki bi bil vreden tveganja življenja. Grožnje teroristov so v zadnjih letih namreč vse pogostejše, največkrat pa se na seznamu najlažjih tarč za napade znajdejo prav letala. Kljub temu naj število pilotov in stevardes ne bi upadalo, je pa res, da je poklic slednjih precej manj priljubljen, kot je bil v preteklih desetletjih. 

stevardesa
stevardesaFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493