Zadovoljna.si
23-letna Talackova, ki živi v Vancouvru, je spol spremenila pred štirimi leti.

Novice

Transseksualki naposled dovolili sodelovanje na lepotnem izboru

STA
05. 04. 2012 12.19
1

Na lepotnem tekmovanju Miss Universe v Kanadi bo lahko nastopila tudi 23-letna Jenna Talackova, ki se je rodila kot deček. Ko so odkrili, da si je spremenila spol, so jo po uvrstitvi v finale na izboru za miss Universe v Kanadi naprej izključili, a so v ponedeljek sklenili, da se vendarle lahko poteguje za laskavi naziv.

23-letna Talackova, ki živi v Vancouvru, je spol spremenila pred štirimi leti.
23-letna Talackova, ki živi v Vancouvru, je spol spremenila pred štirimi leti.FOTO: Reuters

Jenna Talackova se bo po navedbah organizatorjev maja v Torontu lahko potegovala za naslov najlepše v Kanadi, v primeru zmage v domovini pa bo zastopala kanadske barve na svetovnem tekmovanju za miss Universe. Tekmovala pa bo lahko pod pogojem, "da ustreza kanadskim pravnim normam glede prepoznavanja spola in normam drugih mednarodnih tekmovanj", so sporočili organizatorji, česar pa niso podrobneje pojasnili. Talackova in njena odvetnica sta zato v torek organizatorje pozvali, naj razjasnijo njen položaj. Lepotica je organizatorjem poleg tega predala kopijo potnega lista, v katerem je označena za žensko. Prav tako je za žensko označena v rojstnem listu in vozniškem dovoljenju.

23-letna Talackova, ki živi v Vancouvru in s svetlimi, bujnimi lasmi in dolgimi nogami zgleda kot popolna kandidatka za tovrstna tekmovanja, je spol spremenila pred štirimi leti, zaradi česar so jo kanadski organizatorji sprva izključili iz finala 61. tekmovanja Miss Universe v Kanadi. Talackova se je na odločitev odzvala z ogorčenjem. "Sem ženska," je poudarila in dodala, da je izključitev nepravična.

Skupaj z odvetnico sta zato solastnika organizacije Miss Universe Donalda Trumpa pozvali, naj odloči, ali lahko predstavlja Kanado na svetovnem tekmovanju za miss Universe, če zmaga v Kanadi. Obenem sta ga pozvali, naj prekliče odločitev organizatorjev. Trump je Talackovi v odgovor zaželel vso srečo na tekmovanju.

Talacova pa je tudi poudarila, da nobeni ženski ne privošči tovrstne diskriminacije. Pravilo, da lahko na tem tekmovanju nastopajo le tiste ženske, "ki so se rodile kot ženske", je sicer po navedbah odvetnice Talackove še vedno v veljavi v drugih državah.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375