Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Tudi belgijski kralj bo v krizi zategnil pas

STA
10. 01. 2012 14.27
0

Belgijski kralj Albert II. se je odločil, da bo po svojih močeh pripomogel k varčevalnim ukrepom, s katerimi se bodo morali v prihodnjih mesecih soočiti v Belgiji. Kralj se bo v prihodnjih dveh letih odpovedal skupno 600.000 evrom, ki mu pripadajo iz proračuna, je v ponedeljek poročal dnevnik Het Laatste Nieuws.

Kraljeva družina je bila v minulih dneh deležna kritik, saj se kljub gospodarski krizi ni želela odpovedati zvišanju pripadajočih sredstev iz proračuna. Ta letno znašajo okoli 11 milijonov evrov.

Kralj Albert II. pa se je sedaj odločil, da bo iz lastnega žepa financiral obnovo nekaterih kraljevih zgradb. Kot je pojasnil, namerava dodatna sredstva v višini treh odstotkov, ki jih bo letos prejel zaradi samodejne prilagoditve inflaciji, uporabiti za financiranje vzdrževanja svojega premoženja, kar bi sicer padlo na ramena države.

Evropski dvori pod pritiski

Belgija ni edina evropska država, kjer imajo monarhijo in jo je zajela finančna kriza. Tudi v Španiji in Veliki Britaniji gredo visoki stroški za vzdrževanje palač, nepremičnin in kraljevega življenjskega sloga marsikateremu državljanu hudo v nos, medtem ko vlade od njih pričakujejo, da bodo zategnili pas. Belgijska vlada je sicer pred časom na pritisk Evropske komisije napovedala, da bo zmanjšala proračunski primanjkljaj s 3,6 na 2,8 odstotka. Odločilne varčevalne ukrepe je pričakovati februarja.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368