Zadovoljna.si
Čita je doživel častitljivih 80 let.

Novice

Umrl šimpanz Čita, zvezda prvih filmov o Tarzanu

STA
28. 12. 2011 11.57
1

Šimpanz Čita, zvezda filmov o Tarzanu iz 30. let prejšnjega stoletja, je umrl v častitljivi starosti 80 let, so sporočili iz zavetišča za živali na Floridi, kjer je Čita preživel zadnjega več kot pol stoletja. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je Čita – "dragi prijatelj in družinski član" – umrl 24. decembra zaradi odpovedi ledvic.

Čita je doživel častitljivih 80 let.
Čita je doživel častitljivih 80 let.FOTO: YouTube

Čita je nastopil v filmih "Tarzan opičji človek" iz leta 1932 in "Tarzan in njegova prijateljica" iz leta 1934 – filmskih klasikah o junaku džungle, v katerih sta poleg šimpanza glavni vlogi odigrala Johnny Weissmuller in Maureen O'Sullivan.

V filmih je Čita predvsem skrbel za smeh, sicer pa je prenašal sporočila med Tarzanom in njegovimi zavezniki ter skupaj z drugimi živalmi opičjemu človeku po potrebi priskočil na pomoč. V originalnih knjigah o Tarzanu Čita ne nastopa, ampak gre za povsem filmsko ustvarjen lik.

V zavetišče za opice Suncoast v mestu Palm Harbour na Floridi je Čita prispel leta 1960, pred tem pa naj bi živel na Weissmullerjevem posestvu. Kot je povedala direktorica zavetišča Debbie Cobb, je užival predvsem v slikanju s prsti in gledanju nogometa, pomirjala pa ga je krščanska glasba.

"Videl je, kdaj imam dober in kdaj slab dan. Če je mislil, da imam slab dan, me je vedno poskušal nasmejati. Bil je zelo dovzeten za človeška čustva," je za časnik Tampa Tribune o svojem pokojnem prijatelju še povedala Cobbova.

Ron Priest, eden od prostovoljcev, ki delajo v zavetišču, je o nekdanji filmski zvezdi povedal, da je izstopal po svoji pokončni hoji, saj je imel za šimpanza zelo vzravnan hrbet.

Čita je imel številne talente, obenem pa tudi neprijetne navade – ko mu nekaj ni bilo všeč, je naokrog metal iztrebke in pri tem zelo dobro ciljal, saj je znal človeka zadeti tudi z razdalje desetih metrov in skozi rešetke.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368