Zadovoljna.si
Han Suyin podpisuje tudi biografijo nekdanjega kitajskega predsednika Maa Cetunga.

Novice

Umrla je kitajska pisateljica Han Suyin

STA
06. 11. 2012 15.02
1

V starosti 96 let je 2. novembra umrla na Kitajskem rojena pisateljica Han Suyin, so sporočili iz slovenskega centra PEN. Svetovno slavo ji je prinesel roman Vse lepote sveta, po katerem je bil posnet film "Love Is a Many-Splendored Thing". Avtorica sicer podpisuje okoli 40 del, nekatera so dostopna tudi v slovenščini.

Han Suyin podpisuje tudi biografijo nekdanjega kitajskega predsednika Maa Cetunga.
Han Suyin podpisuje tudi biografijo nekdanjega kitajskega predsednika Maa Cetunga.FOTO:

Han Suyin je bila leta 1917 rojena v kitajski provinci Henan. Na Kitajskem je študirala medicino, nato pa je šolanje nadaljevala v Švici in Veliki Britaniji. Njeno najuspešnejše delo Vse lepote sveta sloni na njeni romanci z britanskim vojnim dopisnikom, Han Suyin je tudi sicer v svoja dela rada vpletala avtobiografske prvine.

Poleg omenjenega romana je v slovenščini med drugimi v prevodu Mire Mihelič dosegljivo njeno delo Moj dom ima dvoje vrat, pa tudi romani Gora je mlada, Poletje brez ptic, Dokler se ne zdani in Štirje obrazi. Avtorica podpisuje tudi biografijo nekdanjega kitajskega predsednika Maa Cetunga.

Zaradi njenih radikalnih pogledov na svetovne velesile ter gorečih prizadevanj, da se je postavljala ob rob akademikom, ki ljudi zgolj "hranijo z zgodovino", je obveljala za kontroverzno avtorico. Sama je menila, da je potrebno zgodovino predstaviti z različnih vidikov. Pisateljica ni verjela zgolj v eno, temveč v več resnic, ki običajno niso predstavljene v zgodovinskih knjigah.

Han Suyin, rojena kot Rosalie Matilda Kuanghu Chow, se je leta 1971 udeležila tudi mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, ki ga je organiziral slovenski center PEN. Kasneje je Han Suyin štipendirala kar nekaj obiskov slovenskih pisateljev v tujino, v času zadnje vojne na Balkanu pa je finančno pomagala pisateljem, so sporočili iz slovenskega centra PEN.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493