Zadovoljna.si
Mas je priznal, da so namesto medicinskega silikona uporabljali nedovoljen industrijski silikon.

Novice

V Franciji aretirali izdelovalca spornih prsnih vsadkov

STA
26. 01. 2012 15.02
0

Francoska policija je aretirala Jeana-Claudea Masa, ustanovitelja podjetja PIP (Poly Implant Prothese), proizvajalca nevarnih prsnih vsadkov, zaradi katerih je v minulih tednih izbruhnila panika v vrsti držav po vsem svetu. To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovani vir iz policije.

Mas je priznal, da so namesto medicinskega silikona uporabljali nedovoljen industrijski silikon.
Mas je priznal, da so namesto medicinskega silikona uporabljali nedovoljen industrijski silikon.FOTO: Reuters

Jeana-Claudea Masa naj bi aretirali na domu njegove spremljevalke in je trenutno v priporu. Do aretacije je prišlo v okviru preiskave o spornih silikonskih vsadkih podjetja PIP, ki so jo sprožili decembra v Marseillu na jugu Francije. Masu grozijo obtožbe za uboj in povzročitve nenamerne poškodbe. Francoski zdravniki so doslej pri ženskah s spornimi vsadki zabeležili 20 primerov raka, od tega 16 primerov raka dojk. Neposredne vzročno-posledične zveze med vsadki in rakom zaenkrat sicer niso ugotovili.

Po vsem svetu naj bi bilo žensk s prsnimi vsadki PIP kar okoli 400.000 do 500.000 v kakih 60 državah. V Franciji, Nemčiji in na Češkem so jih pozvali k preventivni odstranitvi vsadkov, Velika Britanija pa se zaradi nezadostnih dokazov o morebitni zdravstveni grožnji za to ni odločila.

Vsadke so sicer z evropskih prodajnih polic umaknili že leta 2010, potem ko so francoski organi ugotovili, da je podjetje PIP namesto medicinskega silikona zanje uporabljalo nedovoljen industrijski silikon, pri katerem naj bi bile poškodbe bistveno pogostejše kot sicer.

Mas je to priznal, zanika pa, da bi to ogrožalo zdravje žensk, ki se odločijo za vsadke. Podjetje PIP sicer že od leta 2010 ne deluje več.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368