Zadovoljna.si
žaba na listu

Novice

V New Yorku odkrili novo žabo

Z.L./STA
19. 03. 2012 10.09
2

Narava nas vedno znova preseneča. Še enkrat več je to dokazala ameriškim biologom, ki so sredi New Yorka odkrili do sedaj še neznano žabjo vrsto. Te so sicer najbolj znana skupina dvoživk, ki jih nekateri strokovnjaki imenujejo brezrepe dvoživke. Pri novi vrsti gre za podvrsto leopardske žabe, ki se bistveno ne razlikuje od sorodne vrste, ki jo je mogoče najti v okolici New Yorka, opazili pa so jo zaradi nenavadnega regljanja, s katerim so nove 'prebivalke' opozorile nase.

žaba na listu
žaba na listuFOTO: Reuters

Navzven se nova podvrsta leopardske žabe (Rana pipiens) skorajda ne razlikuje od sorodne vrste, ki naseljuje okolico New Yorka, je zapisal biolog Jeremy Feinberg z univerze Rutgers. Feinber je postal na novo vrsto žabe, ki živi južno in severno od Manhattna, pozoren zaradi nenavadnega regljanja. Genetske preiskave so nato potrdile, da ima doslej neznana vrsta žaba genotip, ki se očitno razlikuje od sorodnih vrst. Po ocenah biologov nova podvrsta že dolgo naseljuje New York in se je privadila na množično poseljeno velemesto. Sicer imajo žabe podobno kot ostale dvoživke razmeroma preprosto zgradbo, ki je prilagojena življenju na kopnem in v morju. Pri večini vrst so sprednje noge krajše kot zadnje, prav tako pa so znane po široki glavi, velikih izbuljenih očeh in opaznem bobniču. Biologi so povedali, da bodo več o zanimivi podvrsti lahko povedali po nekajmesečnem intenzivnem opazovanju njihovega vedenja na obrobju svetovnega velemesta.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493