Zadovoljna.si
Bo tekmoval z Riom?

Novice

V Splitu naj bi postavili 39-metrski Jezusov kip

STA
06. 07. 2011 12.03
1

Splitski župan Željko Kerum je napovedal, da bo dal na hribu Marjan v Splitu na lastne stroške postaviti 39-metrski kip Jezusa. Kdo in kdaj naj bi ga izdelal, ni povedal, poudaril pa je, da bo stal tam, kjer so svoj čas s kamni oblikovali napis Tito v spomin na jugoslovanskega predsednika Josipa Broza.

Željko Kerum ima velike načrte.
Željko Kerum ima velike načrte. FOTO: dnevnik.hr
Kerum je dejal, da je to njegov največji projekt, ki ga bo sam plačal, ne da bi uporabil eno samo kuno iz mestnega proračuna. Župan je prepričan, da bo splitski mestni svet v petek sprejel tudi njegov predlog, da bi na osrednjem delu splitske rive postavili spomenik prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu. Kot je poudaril, bivšega predsednika izjemno spoštuje in ceni zaradi njegovega prispevka pri osamosvojitvi Hrvaške.

"Sicer pa je Jezus nad Tuđmanom in nad vsem. Ne verjamem, da bo kdor koli proti Jezusu," je dodal. Po njegovih besedah bo 39-metrski kip najvišji na svetu, saj bo dva metra višji od tistega v Rio de Janeiru.

Kerum je sicer pozabil, da so leta 2009 v brazilskem Sertaozinhou postavili repliko Odrešenika iz Ria, visoko 57 metrov. V kraju Swiebodzin na zahodu Poljske pa so lani postavili Jezusov kip, ki je brez podstavka visok 33 metrov.

Po neuradnih podatkih naj bi Kerum načrtoval tudi "spomenik svobodi", ki je mišljen kot fontana s številnimi podobami obrazov znanih Splitčanov in herojev vojne za osamosvojitev. Županovi predlogi so naleteli na številne negativne odzive strokovnjakov in javnosti, medtem ko jih del javnosti podpira.

Bo tekmoval z Riom?
Bo tekmoval z Riom?FOTO:


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493