Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Kirurgi presadili tri okončine naenkrat in obraz

STA, Z.L.
25. 01. 2012 16.45
1

Turški kirurgi so se soočili z dvema velikima izzivoma – kot prvi na svetu so presadili tri okončine naenkrat, prvič pa so v svoji državi izvedli tudi presaditev obraza. Operaciji sta trajali več ur, po prvih poročilih pa naj bi bili obe uspešni. Tako okončine, dve roki in noga, kot tudi obraz so pripadali istemu darovalcu organov, 39-letnemu Ahmedu Kaya, ki je umrl 20. januarja.

Skupina zdravnikov v univerzitetni bolnišnici Akdeniz v mestu Antalija na jugu Turčije je kot prva v državi uspešno presadila celotni obraz. Tkivo z obraza pred kratkim umrlega 39-letnega Ahmeda Kaye so uspešno prenesli na obraz 19-letnega Ugurja Acarja, ki ga je pri vsega 40 dneh starosti v požaru ogenj opekel po celem obrazu. Gre za dvajseto transplantacijo obraza na svetu – prvo so izvedli leta 2005 v Franciji, ko so Isabelle Dinoire presadili del obraza, ki ji ga je izmaličil pes. Turki so zato lahko res upravičeno ponosni na svoj dosežek.

Naenkrat presadili obe roki in nogo

V isti bolnišnici pa je ta teden pisala zgodovino še ena skupina zdravnikov, ki so kot prvi na svetu naenkrat presadili obe roki in nogo. Darovalec je bil isti kot pri transplantaciji obraza, tkiva rok in noge pa so presadili na 34-letnega Attilo Kavdir, ki je kot 11-letni deček z železno palico udaril po električnem vodu in ostal brez obeh rok in desne noge. Gre za prvo operacijo na svetu, pri kateri so naenkrat presadili kar tri okončine. Prvo presaditev obeh rok so izvedli leta 2008 v Nemčiji, obe nogi pa so prvič uspešno presadili lani v Španiji. A operacije, kakršna je bila ta v Turčiji, na svetu še ni bilo.

Pomemben dogodek z grenkim priokusom

Predstojnik oddelka v bolnišnici na zahodu Turčije, kjer so donatorju odstranili obraz in okončine, dr. Zafer Aydin je na tiskovni konferenci čestital svojim kirurgom in izrazil zadovoljstvo nad izvedenim delom. Dogodka je označili za prelomna in ju postavil za mejnik novim razsežnostim na področju transplantacijske kirurgije. Podobne občutke je delil tudi dr. Ömer Özkan, vodja 25-članske skupine kirurgov, ki so roki, nogo in obraz presadili na telesi 19 in 34 let starih pacientov. Povedal je, da sta oba stabilna in da dobro okrevata na intenzivni negi. "Podpisali smo se pod svetovni uspeh,“ je počaščeno povedal direktor bolnišnice v Akdeniz v Antaliji dr. Israfil Kurtcephe.

Bo telo sprejelo tuje tkivo?

Operacija obraza je sicer trajala devet, operacija rok in noge pa kar debelih dvanajst ur. "Oba pacienta sedaj čaka 10- do 15-dnevna kritična doba okrevanja, ki bo pokazala, ali bosta telesi pacientov presajene organe sprejeli in ali se bo tkivo rok in noge tako zraslo z matičnim, da bo pacient okončine lahko uporabljal,“ je povedal Özkan. A po nekaterih virih naj bi Attili nogo, ki so mu jo presadili v soboto zjutraj, v nedeljo že odstranili, saj naj bi njegovo matično tkivo zavrnilo transplantant. 19-letni Ugur, ki so mu presadili obraz, naj bi zaenkrat okreval brez težav.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493