Zadovoljna.si
Sonce

Novice

V ZDA vse več primerov kožnega raka

STA
02. 04. 2012 13.10
0

Število primerov kožnega raka med mladimi odraslimi je med letoma 1970 in 2009 naraslo, je pokazala raziskava strokovnjakov ameriške klinike Mayo. Po navedbah izvajalcev raziskave bi lahko bila glavna krivca za širjenje te vrste rakavega obolenja pogosto obiskovanje solarijev in opekline zaradi pretiranega izpostavljanja soncu v otroštvu.

Sonce
Sonce FOTO: iStockphoto

Rezultati raziskave, v kateri so strokovnjaki preučili vse primere kožnega raka v okrožju v ameriški zvezni državi Minnesota, so pokazali, da je število primerov melanoma med mladimi ženskami v starosti od 18 do 39 let naraslo za osemkrat, med moškimi iste starosti pa za štirikrat. V istem obdobju pa je število smrtnih primerov zaradi melanoma upadalo, kar po mnenju znanstvenikov kaže na to, da lahko zgodnje odkritje rakavih obolenj reši življenja obolelih.

Kljub temu je vodja raziskave, dermatolog Jerry Brewer, opozoril pred "izrazitim povečanjem števila obolelih med ženskami v 20. in 30. letih". "Pričakovali smo sicer, da bomo prišli do naraščajočih številk, kar so že pokazale druge študije, odkrili pa smo še višje številke, kot je do zdaj poročal nacionalni inštitut za rakava obolenja," je dejal Brewer.

Čeprav se študija ni posvečala vzrokom za naraščanje števila primerov melanoma, je Brewer dejal, da je med tistimi, ki obiskujejo solarije, za 74 odstotkov večja verjetnost, da bodo zboleli za to vrsto raka. Kot je dodala dermatologinja Jennifer Stein, so solariji v zadnjem obdobju postali priljubljeni prav med najstniki in mladimi odraslimi.

"Pomembno je, da ljudje zaščitijo kožo pred ultravijoličnimi žarki in redno preverjajo svojo kožo, na kateri bi se lahko pokazala nova ali spremenjena znamenja, ki bi lahko bila znak rakavega obolenja. Ključ do zmage nad melanomom je zgodnje odkritje," je še dejala Steinova.

Melanom je najbolj smrtonosna oblika kožnega raka. Najbolj ranljivi so ljudje s svetlimi lasmi in zelenimi ali modrimi očmi. Tveganje pa se poveča pri vseh, ki veliko časa preživijo na soncu, ter pri tistih, ki jih je sonce v otroštvu kdaj opeklo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493