Zadovoljna.si
Študija omogoča boljše razumevanje neplodnosti.

Novice

Vas zanima, kako žensko jajčece ujame spermij

Z.C.
30. 08. 2011 11.58
0

Mednarodna skupina raziskovalcev je uspešno identificirala specifično vrsto molekule sladkorja, ki je zaslužna, da je ovoj jajčne celice še posebej 'lepljiv'. Te molekule pomagajo jajčecu in spermiju, da se uspešno spojita. V študiji so sodelovali znanstveniki s prestižnih univerz iz Velike Britanije, ZDA, Hongkonga in Tajvana, ugotovitve pa so objavili v strokovni reviji Science.

Študija omogoča boljše razumevanje neplodnosti.
Študija omogoča boljše razumevanje neplodnosti.FOTO:
Se bodo parom brez otrok uresničile sanje?
Se bodo parom brez otrok uresničile sanje? FOTO:

Najnovejša raziskava je resda pripeljala do pomembnih ugotovitev, a strokovnjaki opozarjajo, da bo potrebnih še nekaj let, da bodo ugotovitve dodatno preučili in podkrepili. Kljub temu nova spoznanja odpirajo nove možnosti za boljše razumevanje neplodnosti. Ko proteini spermija dosežejo specifične sladkorje na zunanji ovojnici jajčeca, se spermij 'zalepi' na ovojnico jajčeca in preda svoj DNK jajčni celici, kar predstavlja oploditev jajčeca. V novi študiji so strokovnjaki uporabili zelo občutljivo tehnologijo snemanja in odkrili, katere molekule najpogosteje začnejo proces povezovanja. Izziv v tej študiji je bilo dejstvo, da so človeške jajčne celice zelo majhne in je bilo zaradi tega z njimi zelo težko delati.

15 odstotkov parov ne more spočeti otroka

V prihodnje se bodo trudili odkriti specifične proteine na glavi spermija, ki omogočajo, da bolj učinkovito prepozna jajčno celico. "Najnovejša spoznanja v zvezi z oplojevanjem bodo v veliko pomoč parom, ki imajo težave z zanositvijo," je povedala Anne Dell iz Royal Collegea v Londonu, ki je sodelovala v študiji. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da različne oblike sterilnosti prizadenejo kar 15 odstotkov parov v reproduktivni dobi življenja. Vzroki za to, da ne morejo spočeti otroka so različni: od bolezni, infekcij, genetskih napak do psihičnih vzrokov in stresa. In številne vzroke za sterilnost medicina še ne zna pojasniti.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493