Zadovoljna.si
Vrstniško nasilje je v življenju mladostnika lahko pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem.

Novice

Več kot petina slovenskih šolarjev trpinčena

STA
14. 08. 2012 13.45
0

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju 2010 je pokazala, da se je več kot 13 odstotkov mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, v letu pred anketiranjem pretepalo vsaj trikrat, skoraj osem odstotkov je dvakrat mesečno ali pogosteje v šoli sodelovalo pri trpinčenju drugega. Več kot 20 odstotkov jih je bilo žrtev trpinčenja.

Vrstniško nasilje je v življenju mladostnika lahko pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem.
Vrstniško nasilje je v življenju mladostnika lahko pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem.FOTO: Thinkstock

Med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let, je v obdobju med leti 2002 in 2010 opazen trend naraščanja sodelujočih pri trpinčenju vrstnikov in upadanja deleža tistih, ki so jih v šoli trpinčili, kaže raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC). Deleži tistih, ki so se v zadnjem letu pred izvedbo raziskave pretepali, se niso dosti spreminjali.

Raziskava kaže, da je med 13-letniki več tistih, ki trpinčijo druge, so žrtve trpinčenja in tistih, ki se pretepajo. "Čeprav je med fanti na splošno več tistih, ki trpinčijo druge, tistih, ki so žrtve trpinčenja in tistih, ki se pretepajo, pa je v obdobju 2002−2010 tudi med dekleti za dva in pol odstotka narasel delež sodelujočih pri trpinčenju drugih," je povedala Nina Scagnetti z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

"Mednarodni podatki HBSC raziskave kažejo, da se Slovenija po deležu 13-letnikov, ki se pretepajo, uvršča na deseto mesto med 36. državami. Podatki pa razkrivajo tudi, da se pretepa skoraj 24 odstotkov slovenskih 13-letnikov in le sedem odstotkov 13-letnic," je povedala Nina Scagnetti z IVZ.

Trendi kažejo, da je v omenjenem obdobju število sodelujočih pri trpinčenju naraslo tako med fanti kot med dekleti. Za fante je tudi značilno, da se v omenjenem obdobju število žrtev trpinčenja ni spremenilo, med dekleti pa je upadlo.

Vrstniško nasilje je v življenju mladostnika lahko pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem, slabši učni uspeh in odsotnost od pouka, pa tudi pitje alkohola, kajenje tobaka in poseganje po drugih prepovedanih substancah ali zdravilih ter preostale oblike tveganih vedenj, navajajo v IVZ, ki je tudi izvedel raziskavo, ministrstvo za zdravje pa jo je financiralo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493