Zadovoljna.si
Ljudje, ki opravljajo svoje delo ponoči, trpijo zaradi nespečnosti, ki je tudi faktor tveganja za srčni infarkt.

Novice

Večje tveganje za infarkt, če imate nočno delo

Z.C.
31. 07. 2012 12.00
1

Možnosti, da bi doživeli srčni infarkt, so kar za 23 odstotkov večje pri ljudeh, ki delajo ponoči ali pa imajo nereden delovnik. Do teh zaključkov so prišli v študiji, ki so jo objavili v British Medical Journal.

Ljudje, ki opravljajo svoje delo ponoči, trpijo zaradi nespečnosti, ki je tudi faktor tveganja za srčni infarkt.
Ljudje, ki opravljajo svoje delo ponoči, trpijo zaradi nespečnosti, ki je tudi faktor tveganja za srčni infarkt.FOTO:

Raziskava, ki so jo objavili britanski strokovnjaki, ni prva, ki dokazuje povezavo med turnusnim delom in zdravjem srca, vendar pa je vsekakor najbolj obsežna. Skupina raziskovalcev je namreč združila 34 študij, v katerih je skupaj sodelovalo 2 milijona prostovoljcev. Ugotovitve kažejo, da imajo ljudje, ki delajo ponoči,  za 23 odstotkov več možnosti, da doživijo srčni infarkt, kot drugi delavci. Imajo tudi 24 odstotkov več možnosti, da se jim pojavijo težave s koronarnimi srčnimi žilami. Avtorji so v študiji opazovali ljudi, ki nimajo klasičnega delovnika: delajo zvečer, ponoči ali pa v zgodnjih jutranjih urah. Vključili pa so tudi tiste, ki imajo krožne turnuse ali pa opravljajo svoje delo na poziv. Kot so poudarili v študiji, je povezava med srčnimi zdravstvenimi težavami in turnusnim delom ob neobičajnih urah očitna, niso pa uspeli ugotoviti konkretnega vzroka za to. V študiji so opazovali različne poklice, od trgovcev, do zdravstvenih delavcev, celo zdravnikov, in tudi ljudi, ki opravljajo nekvalificirana dela. Strokovnjaki domnevajo, da turnusno delo uniči cikle spanca in srčni ritem. Številni delavci, ki opravljajo svoje delo ponoči, trpijo zaradi nespečnosti, ki je tudi faktor tveganja za srčni infarkt. Neurejen delavnik pa je tudi lahko vzrok za stres.

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493