Zadovoljna.si
Mladenič igra s hrbtom obrnjen proti klavirju.

Novice

VIDEO: Mi smo šokirani, kaj pa vi!?

Z.C.
05. 09. 2011 14.31
5

Kaj takega zagotovo še niste videli. Mladenič, ki na posnetku igra klavir obrnjen s hrbtom proti tipkam, boleha za Ehlers-Danlosovim sindromom, zaradi katerega lahko igra klavir na način, ki zdravim ljudem ni omogočen. Gre za zelo redko bolezen vezivnega tkiva, ki se med drugim kaže s povečano gibljivostjo sklepov in večjo elastičnostjo kože. Fant sicer trdi, da igra veliko bolje, kadar sede za klavir tako kot vsi navadni smrtniki.

Mladenič igra s hrbtom obrnjen proti klavirju.
Mladenič igra s hrbtom obrnjen proti klavirju.FOTO: YouTube

Ehlers Danlosov sindrom je zelo redka bolezen vezivnega tkiva, ki se kaže s povečano gibljivostjo sklepov, povečano elastičnostjo kože in ranljivostjo tkiv. Znaki so različni, od komaj zaznavnih do zelo izrazitih sprememb. Strokovnjaki trdijo, da je bolezen najverjetneje dedna, po mnenju nekaterih pa je vzrok v mutaciji posameznih genov. Koža je lahko prekrita z brazgotinami, te se pojavljajo predvsem nad sklepi, včasih pa pride tudi do krvavitev. Že manjše poškodbe lahko povzročijo velike rane, krvavitve pa niso nujno izredno hude. Do težav pride, ko želi kirurg rano zašiti, saj se koža trga in onemogoča šivanje. Pogosto so tkiva tudi v globini zelo ranljiva, bolniki imajo težave tudi s hrbtenico, pogosto pa so njihova stopala ploska. Ljudje, ki obolijo za Ehlers-Danlosovim sindromom imajo enako življenjsko dobo, kot zdravi ljudje. Največjo grožnjo zanje predstavljajo prav poškodbe, zato se jim morajo izogibati.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493