Zadovoljna.si
Valeria Lukyanova

Novice

Vse samo zato, da bi izgledale kot ona!

J.V./zadovoljna.si
29. 01. 2016 11.03
2

Svetlolase ali temnolase, dolgolaske ali kratkolaske, športne ali elegantne, belke ali črnke. Vse pa vitke in idealno naličene. Najbolj znana lutka na svetu, barbika, je že zdavnaj prerasla svoje okvire. Že dolgo ni več samo igrača, postala je lepotni simbol.

Idejo je dobila Ruth Handler. Lutko je ustvarila za hčerko Barbaro in jo po njej tudi poimenovala. Barbika je od takrat postala ena od ameriških ikon. Ruth je hkrati soustanoviteljica podjetja igrač Mattel, ki je na tržišče poslalo to znamenito lutko. Ob koncu 60. let prejšnjega stoletja je Barbie začela nositi moderna oblačila, mini krila, škornje, tudi njen obraz se je spremenil. V 70., famoznem desetletju, ki ga je okus pozabil, smo jo začeli videvati v precej bolj divjih in norih oblačilih. Od osemdesetih pa vse do danes pa je barbika postala karieristka, učiteljica, zdravnica, pilotka itd. Danes obstaja na več nivojih naenkrat. Bila je že srednješolka, študentka, tudi karieristka.

Tarča kritik

Najbolj popularna lutka na svetu pa je požela tudi kritike. Najbolj pogoste pripombe feministk in tudi drugih so, da Barbie oglašuje seksizem in da predstavlja mlado žensko dvomljive inteligence ter skoraj nemogoče postave. Slabo naj bi vplivala na razvoj deklic in njihove samozavesti. Mati barbik Ruth Handler pa je v svoji avtobiografiji zapisala: "Moja filozofija je, da bi lahko deklice, pa čeprav preko lutke, postale vse, kar si želijo." Kot je še dejala, je barbika vselej predstavljala dejstvo, da ima ženska možnost izbire.

Nemogoča razmerja

Barbika naj bi bila visoka 175 centimetrov, težka pa komaj 50 kilogramov, zaradi česar verjetno sploh ne bi imela mesečnega perila. V eni od raziskav so jo primerjali s povprečno Američanko in ugotovili, da bi imela igračka zelo veliko glavo, ta bi imela tudi precej večji obseg kot pas, ki bi v realni velikosti meril komaj 40 centimetrov. Ugotavljajo, da bi taka ženska imela prostor le za polovico ledvice ter le delček prebavnega trakta. Imela bi neverjetno majhno stopalo za žensko, in sicer velikosti 33, ter zelo drobne gležnje, zaradi česar bi bila prisiljena v hojo po vseh štirih. Neuporabne bi bile tudi njene roke, saj bi imela preveč drobna zapestja. Njen vrat bi bil v razmerju z velikostjo glave popolnoma "brez moči". Lepotni ideali so pogosto izkrivljena podoba ženskega telesa, zaradi česar vse več najstnic in mladih žensk postaja žrtev motenj hranjenja. Prizadevanja, da bi imele telo, podobno barbiki, pogosto pripeljejo do meja, ko je življenje že ogroženo.

Plastične operacije in motnje prehranjevanja

Seveda niso vse ženske podvržene vplivu barbike in ne strmijo k temu, da bi izgledale kot priljubljena igračka, nekatere pa so. Cindy Jackson je prestala kar 20 lepotnih operacij, da bi se približala lepotnemu idealu barbike, človeška barbika, je vzdevek, ki so ga mediji dali Ukrajinki Valerii Lukyanovi. S svojimi dolgimi svetlimi lasmi, neverjetno ozkim pasom, ki meri vsega nekaj več kot 50 centimetrov, ter roza oblačili ima Valeria vse osnovne percepcije znamenite plastične punčke, ki je pred več kot petdesetimi leti obnorela svet. Da bi bil njen videz popoln, se mlada Rusinja poslužuje modrih kontaktnih leč, lasnih podaljškov ter se vsak dan naliči kot barbika, za piko na i pa za njeno postavo poskrbijo neverjetno velike prsi, ki so seveda delo plastičnega kirurga.

V zadnjih letih naj bilo sicer zaslediti ogromno primerov žensk, ki želijo izgledati kot priljubljena barbika in se v ta namen celo množično zatekajo k plastičnim operacijam. Znani plastični kirurgi pravijo, da si ženske, ki bi bile rade videti kot plastične punčke, največkrat dajo popraviti nos in ustnice, prav tako pa je stalnica tudi povečanje prsi. Ena takih je 28-letna Britanka Charlotte Hothman, ki je bila nekoč prikupna rjavolaska, potem pa se je nekega dne odločila, da si želi postati podobna svoji oboževani ikoni barbiki in se v treh letih preobrazila do neprepoznavnosti. Še huje je, da zaradi želje po popolnem telesu številna dekleta velikokrat zbolijo za anoreksijo ali bulimijo in se dobesedno izstradajo. A vsem 'resničnim barbikam' je skupno eno: verjamejo, da slavna plastična punčka predstavlja lepoto in ženskost, po kateri hrepeni sleherna predstavnica nežnejšega spola.

Po več kot 50 letih je barbika doživela preobrazbo

Zaradi tega je novica, da prihaja 33 veliko bolj realnih različic barbike, požela val navdušenja. Pri podjetju Mattel so se namreč odločili, da bodo po več kot 50 letih izdali kolekcijo barbik z različnimi odtenki polti, različnimi pričeskami in oblikami postave. "Razširili bomo model, ki je na trgu 56 let, igračo, ki se je iz roke v rok podajala iz generacije v generacijo," je ob tem povedala podpredsednica oddelka za oblikovanje pri podjetju Kim Culmone.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375