Zadovoljna.si
Ognjemet v Hongkongu

Novice

Vstop v novo leto: nekateri goltajo grozdje, drugi vlivajo svinec

STA
31. 12. 2013 10.46
0

Za večino ljudi po vsem svetu se novo leto prične 1. januarja, kot to določa gregorijanski koledar, in je dela prost dan. Na predvečer novega leta, torej na silvestrovo 31. decembra, v mnogih državah priredijo velika praznovanja z ognjemeti in drugimi običaji.

Zabave se vrstijo po vsem svetu.
Zabave se vrstijo po vsem svetu.FOTO: Thinkstock

V Bolgariji na primer ljudje na novega leta dan preganjajo zle duhove. V grozljive maske oblečeni moški z zvonci okoli pasu, ki nekoliko spominjajo na slovenske kurente, obiskujejo vasi in pregovorno s hrupom in strašljivim videzom preganjajo nesrečo. Prav tako naj bi prinašali dobro letino, zdravje in srečo v novem letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Danskem sta stalnici novoletni nagovor kraljice Margarete, ki ga predvajajo na silvestrovo ob 18. uri, in donenje zvonov v zvoniku mestne hiše v Koebenhavnu opolnoči. Danci kot večina ostalih Evropejcev ponavadi silvestrujejo s prijatelji, dobro hrano in šampanjcem. Dolgo tradicijo ima silvestrski ognjemet v parku Tivoli, tisti z najbolj trdo kožo pa se skopajo v morju v pristanišču.

Silvestrski ognjemeti in velike zabave na prostem v Grčiji niso tako razširjeni kot v drugih evropskih državah, ampak ljudje noč večinoma preživijo v družinskem krogu. Največkrat igrajo karte ali druge družabne igre, saj velja reklo, da tisti, ki zmaga, bo imel srečo vse leto. Tisti, ki izgubi, pa bo imel srečo v ljubezni.

V Avstriji in Nemčiji verjamejo, da je treba na silvestrovo vlivati svinec. Majhno količino svinca stalijo na žlici, nato pa ga ulijejo v vodo. Iz nastalega vzorca nato poskušajo napovedati, kaj jim bo prineslo novo leto. Zelo pogosto je obdarovanje s talismani za srečo, kot so prašički ali druge figurice, priljubljena pijača je ognjena bovla, po odštevanju opolnoči pa na televizijah in radiih zadoni dunajski valček. V Avstriji prvi dan novega leta že po tradiciji zaznamuje koncert Dunajskih filharmonikov.

Pisano in glasno je tudi v Dubaju.
Pisano in glasno je tudi v Dubaju.FOTO: Reuters

Na Slovaškem so uvedli nov običaj "silvestrski tek čez mostove v Bratislavi", na Češkem si dajo duška z veličastnimi ognjemeti.

V Španiji ljudje odštevajo zadnje trenutke starega leta z donenjem zvonov na madridskem Trgu Puerta del Sol, ki ga prenašajo televizije po vsej državi. Ob vsakem udarcu zvonov ljudje pojedo po eno grozdno jagodo, kar naj bi prinašalo srečo v novem letu.

Dvanajst grozdnih jagod pojedo pred polnočjo tudi Mehičani. Vsaka jagoda naj bi pomenila po eno željo za novo leto. Če Mehičan na novega leta dan nosi rdeče ali rumeno spodnje perilo, bo imel srečo v ljubezni ali uspeh v poslu. Prav tako pred vrata postavijo kovček, kar naj bi prineslo veliko potovanj v novem letu. V južnih delih Mehike zažigajo lutke, ki predstavljajo odhajajoče leto.

V Ugandi je za silvestrovo predvsem glasno. Še posebej v minutah pred polnočjo ljudje tolčejo, razbijajo in piskajo z vsem, kar jim pride pod roko. Velikokrat pride tudi do neredov, zato ima policija veliko dela.

Posebej razkošne so silvestrske zabave v ZDA in drugih angleško govorečih državah. Med najbolj množičnimi so silvestrovanja na Times Squareu v New Yorku ter Trafalgar Squareu v Londonu. Še vedno zelo pogoste so novoletne zaobljube, ko si ljudje za novo leto zastavijo pomembne cilje, kot na primer odpoved kajenju in hujšanje.

Zaradi svoje geografske lege je Avstralija ena prvih držav, ki stopijo v novo leto.
Zaradi svoje geografske lege je Avstralija ena prvih držav, ki stopijo v novo leto.FOTO: Reuters

Zaradi svoje geografske lege je Avstralija ena prvih držav, ki stopijo v novo leto. Ogromen ognjemet v pristanišču v Sydneyju si ogleda več kot milijon ljudi. Silvestrske zabave so pogosto tematsko obarvane in vključujejo tudi nagrade za najbolje oblečene oziroma našemljene. Ker je v tem času pri njih poletje, se ljudje večinoma zadržujejo na prostem.

Kot prvi bodo sicer v novo leto stopili na otokih Kiribati in Samoa, kjer se bo to zgodilo danes ob 11. uri po srednjeevropskem času. Zadnji pa bodo novemu letu nazdravili na ameriških Baker in Howland Islandu v Tihem oceanu v sredo ob 13. uri po srednjeevropskem času.

V Južnoafriški republiki se novo leto začne s praznovanjem, ki doseže vrhunec s karnevalom 2. januarja. Ob tej priložnosti se v Cape Townu zbere več kot 10.000 pisanih maškar, plesalcev, glasbenikov in pevcev. Običaj korenini v zgodovinskem pojmu "drugega novega leta", ki so ga dan za ostalimi nekoč praznovali sužnji.

V julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, je novo leto 14. januarja. Muslimansko novo leto se začne ob Sončevem zahodu 30. januarja, kitajsko en dan kasneje, judovsko novo leto pa 22. septembra.

Ena od posebnosti je Etiopija, kjer novo leto praznujejo 12. septembra. Ta vzhodnoafriška država namreč sledi posebni različici koptskega koledarja, ki je sedem let in pol za našim štetjem. Trenutno so tako Etiopci v letu 2006.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478