Zadovoljna.si
Tudi letos so festival zaupali Gianniju Morandiju.

Novice

Začenja se festival italijanske kancone

STA
14. 02. 2012 12.00
0

V italijanskem obmorskem mestu San Remo se bo drevi začela 62. izdaja velike revije italijanske kancone. V glavnem tekmovalnem programu se bo pomerilo 14 izvajalcev, med njimi večinoma stari znanci sanremskega festivala. V sekciji Sanremo mladi se bo predstavilo osem izvajalcev. Festival, ki poteka v gledališču Ariston, se bo sklenil 19. februarja.

Tudi letos so festival zaupali Gianniju Morandiju.
Tudi letos so festival zaupali Gianniju Morandiju.FOTO: La Repubblica
V glavnem festivalskem programu bo mlada italijanska pevka Rosalba Pippa, bolj poznana pod umetniškim imenom Arisa, ki se letos na festival vrača tretjič, zapela skladbo "La notte". Samuele Bersani je doslej na sanremskem festivalu nastopil le enkrat, in sicer leta 2000. Tokrat se na festival vrača s skladbo "Replay". Italijanski kantavtor Pierdavide Carone bo nastopil s pesmijo "Nani", ki jo je zanj napisal legendarni Lucio Dalla.

Italijanska jazz pevka Chiara Civello, ki je svojo glasbeno kariero gradila v ZDA, bo zapela pesem "Al posto del mondo". V preteklih tednih je sicer pevka doživela veliko medijsko pozornost, saj je prišlo na dan, da je pesem, ki jo bo predstavila na festivalu, pred tem že posnel Daniele Magro, a so se v vodstvu RAI-a odločili, da lahko skladbo kljub temu predstavi. Ena najpomembnejših pop zasedb italijanske glasbene scene zadnjih 30 let Matia Bazar se bo predstavila s pesmijo "Sei tu". Zasedba je v dolgoletni karieri zamenjala številne pevke, leta 2010 so se ponovno združili s Silvio Mezzanotte.

Gigi D'Alessio, ki prepeva mešanico tradicionalne neapeljske in pop glasbe, se letos na festival vrača s skladbo "Respirare". Prepeval jo bo z Loredano Berte, ki je na Sanremu nastopila že devetkrat. Dolcenera, s pravim imenom Emanuela Trane, je na Sanremu nastopila že trikrat. Letos bo zapela pesem "Ci vediamo a casa". Irene Fornaciari, hčerka legendarnega Zucchera, pa na Sanremo letos prihaja tretjič, tokrat s skladbo "Grande mistero".

Eugenio Finardi se s skladbo "E tu lo chiami Dio" na festival vrača tretjič, Veronica Scopelliti, pa se po letu 2010 v San Remo vrača s pesmijo "Sono solo parole". Novinka na festivalu bo italijanska rock zasedba Marlene Kuntz. Prihajajo s pesmijo "Canzone per un figlio". Emma Marrone na stavnicah velja za glavno favoritinjo za zmago. Zapela bo pesem "Non e l'inferno".

Francesco Renga, ki je glasbeno kariero sicer začel v rock zasedbi Timoria, potem pa se je posvetil solo karieri, bo predstavil pesem "La tua bellezza". Nina Zilli, ki se je na San Remu prvič preizkusila med mladimi upi, pa letos prihaja s pesmijo "Per sempre".

Podmladek in zgodovina italijanske glasbe

Tudi letos na festivalu skrbijo za podmladek. V kategoriji Sanremosocial bo nastopilo osem mladih izvajalcev, ki so jih letos izbirali s pomočjo prijav preko Facebooka.

Četrtkov večer bo posvečen zgodovini italijanske glasbe. Na njem bodo zvezdniki iz glavnega tekmovalnega programa prepevali legendarne italijanske popevke. Tako bo denimo Arisa skupaj z Josejem Felicianom prepevala skladbo "Che sara", Samuele Bersani skupaj z Goranom Bregovićem pesem "Romagna mia", Irene Fornaciari pa skladbo "Uno dei tanti" ob kitarski spremljavi Bryana Mayja iz zasedbe Queen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368