Zadovoljna.si
Mesto žensk

Novice

Začenja se festival Mesto žensk

STA
04. 10. 2012 09.52
0

Z mednarodno skupinsko razstavo Zrcalo časa v galeriji Škuc se bo v Ljubljani začel festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo vse do 13. oktobra skozi različne umetniške žanre tematiziral staranje. Rdeča nit 18. izdaje festivala je po mnenju programske vodje Mare Vujić skoraj spregledana tudi znotraj feministične teorije in prakse.

Mesto žensk
Mesto ženskFOTO:

Otvoritvena razstava Zrcalo časa v ospredje postavlja pojmovanje časa, tudi v navezavi na žensko telo, podvrženo različnim spremembam. Razstava preizprašuje odnos do lastnega telesa in njegovih domnevnih pomanjkljivosti, kot tudi fenomen staranja in minljivosti.

Tako uvodna razstava kot tudi glavnina festivalskega dogajanja bo v luči staranja raziskovala asimetrijo med spoloma. V ospredju bodo ustvarjalke srednje in starejše generacije, saj te po besedah Vujićeve kažejo večjo senzibilnost do letošnje izbrane teme.

Na področju uprizoritvenih umetnosti bo veliko pozornosti pritegnilo delo britanske umetnice Julie Bardsley - meta DRUŽINA. Gre za delo v nastajanju, ki obstaja v različnih izvedbah in z vsako novo lokacijo in skupino udeležencev doživi novo rojstvo.

Dionisi Theatre Company iz Italije bo na festivalu uprizorilo predstavo Pasje noči, mozaik podob v obliki stand-up komedije, ekshibicionizma, videa, drame, satire in tragedije, britanska skupina Curious pa se bo predstavila s performansom z naslovom V hipu, ko sem te zagledala, sem vedela, da te lahko ljubim.

Filmski program so pripravili v sodelovanju s Cankarjevim domom in Kinodvorom. Po besedah selektorja Simona Popka je tematika staranja najpogostejša v svetu dokumentarnega filma, zato tudi večina festivalskega programa temelji na dokumentarcih.

Glasbeni program bo ponudil zvočni performans Marine Rosenfeld v CUK Kino Šiška, poimenovan Teenage Lontano. Festival bo gostil tudi hrvaško umetnico Vlasto Delimar s fotografsko instalacijo Pripravljanje za starost.
 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478