Zadovoljna.si
Letošnje kurentovanje bo potekalo pod sloganom Povezujemo svetove.

Novice

Začenja se pustni čas na Ptuju

STA
02. 02. 2012 12.12
0

S tradicionalnim Kurentovim skokom se bo začel pustni čas na Ptuju. Na domačiji nekdanjega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju si bodo kurenti prvič nadeli zvonce, zaplesali ob ognju ter tako začeli svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Letošnje kurentovanje bo potekalo pod sloganom Povezujemo svetove.
Letošnje kurentovanje bo potekalo pod sloganom Povezujemo svetove.FOTO: Dz-rs.si

"Po ljudskem izročilu in tradiciji je čas po svečnici tisti, ko lahko kurenti nadenejo svoje oprave in začnejo s svojim obredjem, ki traja do polnoči pred pepelnico," je za STA povedal vodja 52. kurentovanja Branko Brumen. Po njegovih besedah se ob tej priložnosti na domačiji v Budini ponavadi zbere več kot 500 kurentov, letos pa jih pričakujejo kar tisoč.

Kurentov skok je po tradiciji znanilec slovitega ptujskega kurentovanja, ki je v okviru Festivala umetnosti in dediščine ena glavnih točk ptujskega programa Evropske prestolnice kulture (EPK). Osrednji dogodki se bodo zvrstili med 11. in 21. februarjem, ko na Ptuju pričakujejo 20.000 udeležencev in nastopajočih iz 18 držav z vsega sveta, v občinstvu pa najmanj 200.000 ljudi.

Prvo kurentovanje je potekalo leta 1960, letos pa bo potekalo pod sloganom Povezujemo svetove. Tako bodo med drugim postavili na ogled razstavo tradicionalnih pustnih likov in mask z različnih koncev sveta, ki se bodo 11. februarja predstavili na povorki 1. medcelinskega EtnoFesta. Združena bo s stalno razstavo pustnih mask s ptujskega območja v okviru Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493