Zadovoljna.si
Simbioza med materjo in novorojenčkom

Novice

Zagrebčanka trži lastno mleko

STA
20. 03. 2012 12.00
0

Materino mleko je najbolj zdrava hrana, 100 mililitrov prodajam za 100 kun (13,5 evra), je objavila 35-letna Zagrebčanka, mamica dveh otrok, poročajo hraški mediji. Čeprav hrvaška zakonodaja ne prepoveduje tovrstne trgovine, zdravniki opozarjajo na nevarnost zaradi morebitnega onesnaženja mleka, ki ga mamice hranijo za prodajo.

Ko otrok ne poje vsega mleka, prsi pa so polne, se večina žensk odloči, da mleko zamrzne, a omenjena 35-letnica se je svoje mleko odločila prodajati, navaja zagrebški časnik. "Kličejo me, mi pošiljajo elektronsko pošto, sprašujejo ...," pravi mamica, ki je objavila oglas za prodajo lastnega mleka.

Mleko
MlekoFOTO: iStockphoto

Dodaja, da ima univerzitetno izobrazbo in da je zelo dobro obveščena o koristnosti dojenja, saj je svojega starejšega otroka dojila več let. Po novem, štirimesečnem otroku ima zelo veliko mleka, ki ga zato zamrzuje. Najprej je mleko ponujala svojim znankam, potem pa jo je ena med njimi spodbudila k njegovi prodaji, še poročajo hrvaški mediji. Ceno je določila na podlagi podobnih ponudb v ZDA, a ga bo prodala tudi ceneje ali podarila, če bo nekdo imel bolnega otroka. Zagrebčanka poudarja, da je popolnoma zdrava in da mleko hrani v steriliziranih stekleničkah. Obžaluje, da na Hrvaškem ne obstajajo banke za mleko, kot je to v tujini. V zagrebški porodnišnici so v zvezi s tem povedali, da so se priprave za postavitev tovrstne banke ustavile pri nakupu naprave za pasterizacijo, ki stane 50.000 evrov. Vodja oddelka za neonatologijo Milan Stanojević je opozoril, da je materino mleko zelo občutljivo živilo, nakup mleka od drugih žensk pa ni priporočljiv zaradi možnosti onesnaženja bodisi zaradi zdravstvenih težav mamice bodisi zaradi načina, kako so mleko shranili. Je pa potrdil, da na kliniki prekuhajo materino mleko, ki ga ponujajo otrokom drugih mamic, posebej pa otrokom, ki so se rodili prezgodaj.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368