Zadovoljna.si
Svetovni voditelji se bodo 11. julija v Londonu zbrali na posebnem vrhu, ki se bo ukvarjal s problematiko načrtovanja družine v svetu, srečanje bosta gostili britanska vlada in fundacija Billa in Melinde Gates.

Novice

Zaradi zapletov med nosečnostjo letno umre 50.000 najstnic

STA
28. 06. 2012 12.24
0

Britanska organizacija Save the Children je v sredo kot globalen škandal označila dejstvo, da vsako leto zaradi zapletov, povezanih z nosečnostjo in ob porodu, umre 50.000 najstnic. Poročilo "Kako lahko načrtovanje družine reši življenja otrok" razkriva uradne podatke, da vsako leto še pred dopolnjenim prvim letom umre približno milijon otrok, ki se rodijo najstniškim materam.

Svetovni voditelji se bodo 11. julija v Londonu zbrali na posebnem vrhu, ki se bo ukvarjal s problematiko načrtovanja družine v svetu, srečanje bosta gostili britanska vlada in fundacija Billa in Melinde Gates.
Svetovni voditelji se bodo 11. julija v Londonu zbrali na posebnem vrhu, ki se bo ukvarjal s problematiko načrtovanja družine v svetu, srečanje bosta gostili britanska vlada in fundacija Billa in Melinde Gates.FOTO: Thinkstock

"Vprašanje otrok, ki imajo otroke in umirajo, ker so njihova telesa premalo razvita, je globalen škandal," je opozoril izvršni direktor organizacije Save the Children Justin Forsyth. Po njegovih besedah gre za tragedijo ne le za vse te deklice, temveč tudi za njihove otroke. Pri dojenčkih, katerih matere so mlajše od 18 let, je namreč verjetnost, da bodo umrli, za 60 odstotkov večja kot pri starejših materah. "V državah v razvoju načrtovanje družine ne predstavlja le odločitve o načinu življenja. Od tega je odvisno tudi življenje otrok," je dodal Forsyth. Problematiki zgodnjega materinstva se posveča tudi raziskava francoskega inštituta za demografske študije. Ta ugotavlja, da se je trend skoraj povsod v svetu obrnil navzdol, in sicer med drugim zaradi večjega vpisa žensk v šole, kasnejših porok in izboljšanega statusa žensk v družbi. Glede na ugotovitve raziskave so leta 2010 v svetu zabeležili 54 rojstev na tisoč žensk, starih od 15 do 19 let, kar je 16 odstotkov manj kot leta 2000.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404