Zadovoljna.si
Aleksander Sokurov je v boju za zlatega leva opravil z vsemi 22 tekmeci.

Novice

Zlati lev ruskemu režiserju Aleksandru Sokurovu

STA/ Z.B.
12. 09. 2011 11.46
0

Na 68. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je žirija, ki ji je predsedoval režiser Darren Aronofsky, zlatega leva za najboljši film podelila ruskemu režiserju Aleksandru Sokurovu za film Faust. Film je nastal po istoimenski drami Johanna Wolfganga von Goetheja o možu, ki svojo dušo proda hudiču.

Aleksander Sokurov je v boju za zlatega leva opravil z vsemi 22 tekmeci.
Aleksander Sokurov je v boju za zlatega leva opravil z vsemi 22 tekmeci.FOTO: Reuters

Film Faust je posnet v nemškem jeziku, v obledelih, skoraj monokromnih odtenkih in traja več kot dve uri. Na projekciji je bil deležen mešanega sprejema, na eni strani aplavza in na drugi tudi nekaj kritik, 60-letni režiser Aleksander Sokurov pa je v boju za zlatega leva na koncu le opravil z vsemi 22 tekmeci. Faust je zadnji v režiserjevi filmski tetralogiji Ljudje moči, ki se je začela s filmom o Hitlerju in nadaljevala s filmoma o Leninu in japonskem cesarju Hirohitu.

Alu Pacinu so izročili nagrado Jaeger-LeCoultre.
Alu Pacinu so izročili nagrado Jaeger-LeCoultre. FOTO: Reuters

Srebrnega leva za režijo je prejel letošnji film presenečenja People Mountain People Sea (Ljudje gora, ljudje morja) kitajskega režiserja Shangjuna Caia. Film pripoveduje o moškem, ki želi maščevati umor svojega brata.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Michael Fassbender za igro v filmu Shame (Sramota) Steva McQueena, v katerem je upodobil moškega, zasvojenega s spolnostjo. Nagrado za najboljšo žensko vlogo pa je prejela Deanie Yip, ki je v filmu Tao Jie (Preprosto življenje) hongkonške režiserke Ann Hui upodobila postarano hišno služkinjo.

Posebno nagrado žirije si je prislužil film Terraferma (Kopno) italijanskega režiserja Emanueleja Crialeseja. Za scenarij sta bila nagrajena Efthimis Filippou in Yorgos Lanthimos za film Alpis (Alpe) v režiji Yorgosa Lanthimosa.

Za življenjsko delo je bil nagrajen italijanski režiser Marco Bellocchio, na letošnjem festivalu pa so se poklonili tudi Alu Pacinu, ki so mu izročili nagrado Jaeger-LeCoultre za njegov prispevek k sodobnemu filmu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493