Zadovoljna.si
V raziskavi so ugotovili, da so samomorilne misli pogostejše pri udeležencih raziskave s plahim, depresivnim in zelo nihajočim temperamentom.

Novice

Značaj vpliva na naše samomorilne misli

STA
25. 04. 2012 12.00
2

Približno 1,5 odstotka smrti na svetu je posledica samomora. Dejavniki, ki vodijo do samomora, pa so zelo raznoliki. Avstrijski znanstveniki so v novi raziskavi ugotovili, da naj bi vsak osmi mladostnik že kdaj pomislil na samomor. Pojav samomorilnih misli pa naj bi bil odvisen od človekovega značaja.

V raziskavi so ugotovili, da so samomorilne misli pogostejše pri udeležencih raziskave s plahim, depresivnim in zelo nihajočim temperamentom.
V raziskavi so ugotovili, da so samomorilne misli pogostejše pri udeležencih raziskave s plahim, depresivnim in zelo nihajočim temperamentom.FOTO: Thinkstock

"Da so ljudje z diagnosticirano duševno motnjo bolj nagnjeni k samomorilnosti, je jasno. A s podrobnim vprašalnikom smo o samomorilnih misli izpraševali mlade brez zgodovine duševnih obolenj," je dejala avtorica raziskave Katrin Skala iz univerzitetne klinike za otroško in mladinsko psihiatrijo na Dunaju. Pri raziskavi so anketirali stanovalce 20 študentskih in dijaških domov. Skupno so izprašali 1381 udeležencev, od tega jih je bilo 60 odstotkov žensk. Anketiranci so bili stari med 18 in 25 let.

Rezultati so pokazali, da mladi, ki kadijo, zlorabljajo droge ali pretirano uživajo alkohol, pogosteje pomislijo na samomor. Vendar so bile samomorilne misli pogostejše pri udeležencih raziskave s plahim, depresivnim in zelo nihajočim temperamentom. Tako je bila pogostost samomorilnih misli pri osebah, nagnjenih k slabi volji, skoraj 14 odstotkov višja od povprečja. Tudi če se ne upošteva kajenja ter uživanja alkohola in drog, imajo osebe z bolj nejevoljnim temperamentom za 12 odstotkov pogosteje samomorilne misli.

Raziskava je tako nakazala, da je pogostost takšnih misli pri duševno zdravih mladih zelo odvisna od njihovega značaja oziroma od njihovih karakternih značilnosti.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493