Zadovoljna.si
V raziskavi je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo.

Novice

Znanstveniki odkrili, zakaj se po dieti spet zredimo

STA
28. 10. 2011 12.01
1

Avstralski znanstveniki so odkrili razlog, zaradi katerega so ljudje nagnjeni k naglemu pridobivanju telesne teže po tem, ko jim je uspelo shujšati. Znanstveniki trdijo, da je človeško telo programirano, da odstotek maščobe v telesu vrne na enako stopnjo kot pred dieto.

V raziskavi je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo.
V raziskavi je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo.FOTO:

Znanstvenik z univerze v Melbournu Joseph Proietto trdi, da kar 90 odstotkov ljudi, ki hujšajo s pomočjo diet, v roku petih let nazaj pridobi izgubljene kilograme. Krivec za to pa so hormoni, ki telesu "govorijo", naj poveča vnos hrane. "Naša raziskava kaže, da je povečanje hormonov, ki spodbujajo lakoto, v telesu prisotno še 12 mesecev po izgubi teže z dieto," je pojasnil Proietto. "Moramo priznati, da je bil mehanizem, ki človeka sili, da si poišče hrano po izgubi teže, zelo dobrodošel v preteklosti, v sodobni družbi pa postaja problem," je še dodal znanstvenik. V raziskavi univerze v Melbournu je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo. Izpostavljeni so bili strogi 10-tedenski dieti, kar 16 testirancev pa na koncu ni doseglo zahtevanega desetodstotnega znižanja telesne teže. Pri preostalih 34 testirancih so znanstveniki po koncu diete zaznali povečanje hormonov, ki sprožajo lakoto v možganih. Znanstvenike je presenetilo, da se tudi po več kot enem letu od diete stopnja hormonov, ki povzročajo lakoto, ni zmanjšala. "To pomeni, da morajo ljudje, ki jim je uspelo shujšati, nadaljevati z disciplino in spremembami v načinu prehranjevanja, če želijo obdržati svojo novo telesno težo," je razložil Proietto.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413