Zadovoljna.si
image (28)

Njam...

Ajdov kruh

Z.B.
16. 06. 2011 17.10
0

Ajdov kruh dolgo ostane svež, ker v sebi zadržuje vlago. Za posebne priložnosti v testo vmešamo nekaj pesti prebranih in nasekljanih orehov. Ajdovo moko mešamo s pšenično, delež ajdove je od 30 do 70 odstotkov, običajno pa 50 odstotkov.

Sestavine za 18 oseb :

500 g ajdove moke
500 g pšenične moke
20 g svežega kvasa
2 žlički soli
6 dl mlačne vode
2 žlici olja
1 žlička sladkorja

Priprava:

Pripravimo kvas: v lončku z 1 dl mlačne vode razmešamo kvas, žličko sladkorja in žličko moke. Lonček pokrijemo, postavimo na toplo (vendar ne vroče!) mesto in pustimo, da kvas vzhaja 10 minut. V kozici pristavimo 3 dl vode in počakamo, da zavre. V skledo presejemo ajdovo moko, jo poparimo in premešamo. Počakamo, da se ohladi do mlačnega, nato dodamo pšenično moko, po robu posolimo, pokapamo z oljem in prilijemo preostanek vode. Na sredini naredimo vdolbinico in vanjo zlijemo kvasec, ga premešamo z malo moke in pustimo vzhajati še 10 minut.
Nato delamo po navodilih za pripravo kruha iz pšenične polnovredne moke. Edina razlika je, da namesto dveh štruc iz testa oblikujemo hlebec.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604