Zadovoljna.si
Baklava

Njam...

Baklava

Z.O.
03. 05. 2011 14.00
0

Sladica iz listnatega testa z orehovim nadevom prihaja iz Turčije in bo navdušila vse tiste, ki radi preizkušajo kulinarične bisere drugih kultur.

Baklava
BaklavaFOTO: Shutterstock

Potrebujemo:

500 g vlečenega testa
250 g mletih orehov
60 g rjavega sladkorja
1 žlička mletega cimeta
175 g masla
90 ml tekočega medu
35 ml limoninega soka

Priprava:
Vlečeno testo na zelo tanko razvaljamo in ga razvlečemo ter ga narežemo na 24 enako velikih pravokotnikov. V skledi zmešamo orehe, sladkor in cimet. V kozici stopimo maslo. Pekač namažemo z maslom in obložimo z enim listom testa. Testo premažemo z maslom. Postopek ponovimo še s petimi listi testa in vsakega premažemo z maslom. Nato testo posujemo z eno tretjino orehove mešanice. Postopek ponovimo še dvakrat, vsakokrat uporabimo šest listov testa, vsak list premažemo z maslom in vsakega šestega posujemo z orehovo mešanico. Končamo s šestimi listi testa, ki jih premažemo z maslom. Pečico segrejemo na 220 °C. Odvečno testo, ki gleda čez rob, odrežemo in nato z ostrim nožem večkrat zarežemo do polovice, da dobimo 20 kvadratnih kosov. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 minut. Nato temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 15 minut, da je testo po vrhu hrustljavo in lepo zapečeno. Pečeno vzamemo iz pečice. V kozici segrejemo med in limonin sok ter dobro premešamo. Zmes prelijemo čez vroče baklave in jih pustimo dve uri v pekaču, da se ohladijo. Nato razrežemo baklave na že označene velikosti in jih postrežemo.

Več zanimivih in uporabnih receptov na okusno.je.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646