Zadovoljna.si
Bela kivijeva torta

Njam...

Bela kivijeva torta

okusno.je
01. 07. 2011 12.40
0

Torta, ki jo lahko pripravimo v vsakem letnem času. Ker je ohlajena, najbolj prija poleti.

Bela kivijeva torta
Bela kivijeva tortaFOTO: Shutterstock

Sestavine:

Krema

-500 g kivija
-5 rumenjakov
-225 g sladkorja
-1 bio pomaranča
-7 žlic pomarančnega likerja
-625 ml sladke smetane

Testo

-5 jajc
-150 g sladkorja
-200 g bele moke

Vklopimo pečico in jo segrejemo na 175 °C. Model za torto namastimo. Jajca ubijemo in previdno ločimo rumenjake od beljakov. Z metlico ali električnim mešalnikom penasto stepemo rumenjake s 180 g sladkorja. Beljake s preostankom sladkorja čvrsto stepemo v beljakov sneg.

Na rumenjakovo zmes presejemo moko, ki jo z metlico počasi umešamo, da dobimo tekočo zmes brez grudic. Dodamo še beljakov sneg in vse skupaj zelo previdno premešamo. Model napolnimo s pripravljeno biskvitno zmesjo. Rahlo ga potresemo, da se testo poravna in enakomerno razporedi po modelu. Model potisnemo v pečico in biskvit pečemo 35 minut.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga previdno zvrnemo na rešetko. Počakamo, da se povsem ohladi. Ohlajen biskvit enkrat vodoravno prerežemo. Spodnjo ploščo položimo v obod tortnega modela.

Kivi olupimo in ga v mešalniku sesekljamo (enega prihranimo za okras torte). Rumenjake za kremo s 180 g sladkorja z metlico penasto stepemo nad vodno kopeljo. Počakamo, da se krema ohladi. Pomarančo operemo in ji naribamo lupinico. V rumenjakovo kremo vmešamo pomarančno lupino in 3 žlice likerja. Smetano čvrsto stepemo s preostalim sladkorjem in je polovico previdno vmešamo v kremo. Polovico smetane pa shranimo do uporabe v hladilniku. Na koncu v kremo vmešamo še sesekljan kivi.

Spodnjo ploščo biskvita pokapljamo z 2 žlicama likerja in premažemo s polovico kivijeve kreme. Pokrijemo z drugo ploščo biskvita, ki jo prav tako pokapamo z dvema žlicama likerja in premažemo z drugo polovico kivijeve kreme. Torto v obroču postavimo v hladilnik za 4 ure.

Torto vzamemo iz hladilnika in ji odstranimo tortni obod. Celo torto na tanko premažemo s preostalo smetano. Preostali kivi narežemo na rezine in z njimi okrasimo torto. Narežemo na rezine in postrežemo.

Prijetno sladkanje!

Več zanimivih receptov najdete na Okusno.je.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646