Zadovoljna.si
image (28)

Njam...

Dagnje na buzaro

okusno.je
08. 07. 2011 10.00
0

Preprosta specialiteta, pri pripravi katere lahko sodeluje vsa družina – vsaj pri delu, ko je školjke treba čistiti.

Sestavine za 4 osebe:

3 kg dagenj v lupini
4 večji paradižniki
6 strokov česna
2 čebuli
4 žlice nasekljanega peteršilja
1 žlička origana
1 žlička timijana
1 žlička bazilike
1 žlička rožmarina
4 dl belega vina
4 žlice olivnega olja
0,5 limone
3 žlice krušnih drobtin

Priprava:

S kuhinjsko gobo/nožem očistimo dagnje in jim odstranimo nitke med lupinami. Zavržemo dagnje, ki so že odprte. Očiščene dagnje dobro speremo pod tekočo vodo.

Na drobno sesekljamo čebulo in česen, medtem ko peteršilj in paradižnike nasekljamo na grobo.

Olivno olje segrejemo v kozici ali voku (posoda mora biti visoka) in dodamo čebulo ter dagnje. Vse skupaj mešamo minuto ali dve, nato dodamo še česen in paradižnik. Pomešamo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo nekje do deset minut, vendar med kuho kozico ali vok še pretresemo.

Po desetih minutah dodamo vino in peteršilj, izbrane začimbe, drobtine in sol, dobro pomešamo ter kozico ponovno pokrijemo za deset minut.

Vok ali kozico prestavimo na mizo, neodprte dagnje vržemo v smeti, odprte pa pokapamo z limono. Jed postrežemo.

Dodatni nasveti:

Po želji lahko uporabite tudi druge školjke. Če dagenj ne nameravate pripraviti takoj, jih ne dajajte v vodo, ampak jih zavijte v vlažno krpo in shranite v hladilnik.
Kot prilogo lahko postrežete domač kruh.

Več odličnih receptov najdete na Okusno.je!
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658