Zadovoljna.si
Makov kolač s pomarančnim ledom

Njam...

Makov kolač s pomarančnim oblivom

Okusno.je
02. 06. 2011 12.00
0

V testo iz jajc, moke, jogurta in olja primešamo zmleti mak. Pečen kolač premažemo z oblivom s pomarančnim sokom.

Makov kolač s pomarančnim ledom
Makov kolač s pomarančnim ledomFOTO: iStockphoto

Sestavine za 8 oseb

KREMA:
-2 biopomaranči
-1 biolimona
- 2 jajci
- 60 g sladkorja
- 5 g želatine
- 1 žlica maraskina


TESTO:

- 2 jajci
- 1 skodelica sladkorja
- 3 vrečke vanilijevega sladkorja
- 1 skodelica olja
- 1 skodelica jogurta
- 1 skodelica kisle smetane
- 1 skodelica moke
- 2,5 skodelice zmletega maka
- 1 vrečka pecilnega praška
- 2 žlici čokolade v prahu
- 1 žlica ruma


ZA PEKAČ:
- 15 g masla
- 0,5 skodelice drobtin

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 180 stopinj. Z metlico ali električnim mešalnikom penasto umešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Dodamo olje, smetano in jogurt ter premešamo. Narahlo primešamo še preostale sestavine za biskvit.

Globok pekač namastimo in potresemo s krušnimi drobtinicami. Pripravljeno maso vlijemo v pekač, ki ga potresemo, da se masa enakomerno razporedi, in damo peči v ogreto pečico. Pečemo od 20 do 25 minut.

Pripravimo preliv: pomaranči in limono dobro operemo, obrišemo in olupimo samo oranžni ter rumeni del lupine (pomagamo si z lupilcem). Eno pomarančo in limono prerežemo ter ožamemo sok (drugo pomarančo razdelimo na krhlje in prihranimo za okras). Olupke 7 minut kuhamo v 2 dl vode, nato tekočino precedimo. Tekočini prilijemo še pomarančni in limonin sok.

Želatino namočimo v malo hladne vode. Namočeno želatino odcedimo in vmešamo v tekočino s sokom. Jajci ubijemo in v dve skledi previdno ločimo beljaka od rumenjakov. Z metlico ali električnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake in sladkor, prilijemo tekočino, skledo postavimo nad vodno kopel in stepamo toliko časa, da se krema zgosti.

Stepemo beljakov sneg. Jajčno kremo še vročo med mešanjem prilijemo v sneg. Odišavimo z maraskinom, sladkamo po okusu in vsebino ohladimo v kopeli z mrzlo vodo. Preden začne krema želirati, jo prelijemo po kolaču.

Kolač za eno uro postavimo na hladno. Ohlajenega razrežemo na kocke in okrasimo s prihranjenimi rezinami pomaranče.

Dober tek!

Več zanimivih receptov najdete na Okusno.je

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604