Zadovoljna.si
čebula

Njam...

Musaka

Z.M.
15. 05. 2011 15.35
0

Musaka je sredozemska jed, originalno pripravljena iz rezin jajčevcev in mlete jagnetine. V tokratni različici jo pripravimo s krompirjem in mletim mesom. Sestavine so naložene v plasteh. Zadnja plast je sirova omaka, zapečena v pečici. Jed po tem receptu zadošča za od šest do osem oseb.

čebula
čebula FOTO: iStockphoto

Potrebujemo:

• 1 kg približno enako velikih krompirjev

• 750 g mletega mešanega mesa

 

• 3 čebule
• 3 stroke česna
• 500 g paradižnikov
• 150 ml rdečega vina
• 2 žlici paradižnikove mezge
• 2 žlički origana
• 2 žlici olivnega olja
• 45 g moke
• 45 g masla
• 7 dl toplega mleka
• 2 žlički soli
• 0,25 žličke mletega popra
• 1 ščepec mletega muškatnega oreščka

Priprava:
Krompir dobro operemo, ga zložimo v večji lonec in prelijemo s hladno vodo. Lonec pristavimo na kuhalnik in krompir zavremo, temperaturo zmanjšamo in pokritega kuhamo še nadaljnjih 20 minut. Z ozkim nožem preverimo, ali je krompir kuhan. Kuhan krompir odcedimo in malo ohladimo. Oglajen krompir olupimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in sesekljamo, stroke česna stremo. Paradižnik operemo, očistimo in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo olje, na katerem prepražimo meso. Med praženjem stalno mešamo, da meso zakrkne in porjavi. Maščobo, ki se med praženjem nabere v ponvi, odstranimo. Mesu dodamo čebulo in česen ter pražimo, da se zmehčata. Posujemo z žlico moke in med mešanjem pražimo še minuto. Dodamo paradižnik, vino, paradižnikovo mezgo, origano, posolimo in popopramo ter zavremo. Pokrijemo in kuhamo 20 minut. V kozici razpustimo maslo, dodamo preostalo moko in med mešanjem eno minuto pražimo. Odstavimo in počasi prilivamo mleko. Zavremo in mešamo, dokler se omaka ne zgosti. Kuhamo od dve do tri minute. Primešamo sir, gorčico, muškatni orešček, sol in poper. Pustimo, da se nekoliko ohladi, potem vmešamo jajce. Pečico vklopimo in jo naravnamo na 180 °C. Polovico mesne mešanice naložimo v plitvo ognjevarno posodo, nanjo naložimo polovico rezin krompirja. Potem spet položimo plast mesa in plast krompirja. Prelijemo s sirovo omako in 45 minut pečemo v ogreti pečici, da se površina zlato zapeče. Pečeno musako razrežemo na kose in razdelimo po krožnikih. Ponudimo z zeleno ali mešano sezonsko solato.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604