Zadovoljna.si
image (28)

Njam...

Petelin v vinski omaki

S.O.
19. 04. 2011 15.50
0

V rdečem vinu kuhan petelin je tradicionalna francoska jed. Starejši kot je petelin, boljša bo jed.

Potrebujemo:

petelin
0,5 l rdečega vina (burgundec)
140 g slanine
250 g kukmakov
12 šalotk
3 stroki česna
2 korenčka
30 ml olja
25 g masla
2 vejici timijana
1 lovorjev list
3 vejice svežega peteršilja
1 žlička soli

0,25 žličke popra

Priprava:

En dan vnaprej operemo, očistimo in narežemo petelina na osem ali več kosov. Zelenjavo in zelišča operemo. Timijan in lovorov list z nitko zvežemo v šopek. Korenje ostrgamo in narežemo na kose. Kose mesa položimo v posodo, dodamo šest šalotk, korenje in zelišča ter prelijemo z vinom. Posodo pokrijemo in do naslednjega dne shranimo v hladilniku.

Česen olupimo in z nožem stremo. Kose mesa vzamemo iz marinade in jih osušimo. Marinado prihranimo.

V ponvi segrejemo olje in na njem z vseh strani zlato rjavo opečemo kose mesa. Meso poberemo iz ponve in ga shranimo na krožniku. V ponev damo česen in ga na hitro prepražimo. Meso, marinado in česen stresemo v večji lonec, posolimo in popramo. Lonec pristavimo na kuhalnik, počakamo, da vino zavre, nato pa na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 1 uro.

Očistimo in operemo gobe in jih narežemo na četrtinke. Preostale šalotke olupimo in razpolovimo. Slanino narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem 10 minut pražimo slanino, šalotko in gobe.

Dober tek!

Več zanimivih receptov najdete na Okusno.je

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 884