Zadovoljna.si
image (28)

Njam...

Petelin v vinski omaki

S.O.
19. 04. 2011 15.50
0

V rdečem vinu kuhan petelin je tradicionalna francoska jed. Starejši kot je petelin, boljša bo jed.

Potrebujemo:

petelin
0,5 l rdečega vina (burgundec)
140 g slanine
250 g kukmakov
12 šalotk
3 stroki česna
2 korenčka
30 ml olja
25 g masla
2 vejici timijana
1 lovorjev list
3 vejice svežega peteršilja
1 žlička soli

0,25 žličke popra

Priprava:

En dan vnaprej operemo, očistimo in narežemo petelina na osem ali več kosov. Zelenjavo in zelišča operemo. Timijan in lovorov list z nitko zvežemo v šopek. Korenje ostrgamo in narežemo na kose. Kose mesa položimo v posodo, dodamo šest šalotk, korenje in zelišča ter prelijemo z vinom. Posodo pokrijemo in do naslednjega dne shranimo v hladilniku.

Česen olupimo in z nožem stremo. Kose mesa vzamemo iz marinade in jih osušimo. Marinado prihranimo.

V ponvi segrejemo olje in na njem z vseh strani zlato rjavo opečemo kose mesa. Meso poberemo iz ponve in ga shranimo na krožniku. V ponev damo česen in ga na hitro prepražimo. Meso, marinado in česen stresemo v večji lonec, posolimo in popramo. Lonec pristavimo na kuhalnik, počakamo, da vino zavre, nato pa na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 1 uro.

Očistimo in operemo gobe in jih narežemo na četrtinke. Preostale šalotke olupimo in razpolovimo. Slanino narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem 10 minut pražimo slanino, šalotko in gobe.

Dober tek!

Več zanimivih receptov najdete na Okusno.je

 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 715