Zadovoljna.si
lizika

Njam...

Školjčna juha

O.G.
07. 04. 2011 14.40
0

Klasična juha z mediteranskim pridihom in odličnim okusom bo s svojo predstavitvijo obudila morske užitke.

lizika
lizikaFOTO: iStockphoto

Sestavine za 4 osebe

500 g školjk kočic (vongol)

250 ml ribje južne osnove

45 g masla

1 čebula

60 g prekajene slanine

150 g krompirja

750 ml mleka

1 lovorov list

pol žličke soli

pol žličke popra

 

Priprava

Odprte školjke takoj zavržemo, vse ostale pod hladno vodo temeljito skrtačimo s trdo krtačo, da jim odstranimo bisovne nitke ali t. i. brado. Očiščene položimo v kozico, zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo posodo in školjke kuhamo sedem minut, da se odprejo.

Vse zaprte školjke takoj zavržemo. 12 školjk spravimo za okras, ostale pa vzamemo iz lupin in lupine zavržemo. Tekočino, ki je nastala med kuhanjem, precedimo in shranimo za kasneje.

Čebulo olupimo, operemo in na drobno sesekljamo. Slanino na drobno sesekljamo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na koščke. V loncu razpustimo maslo in na njem prepražimo čebulo, da se razpusti in porumeni. Dodamo slanino in pražimo še dobro minuto.

V lonec dodamo krompir, mleko, precejeno tekočino školjk in lovorov list. Juho zavremo in nato zmanjšamo temperaturo. Pokrijemo in kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. V juho stresemo školjke brez lupin in počasi segrevamo še pet minut.

Tik pred serviranjem juho posolimo in popopramo, odstranimo lovorov list in dodamo školjke z lupino. Juho takoj postrežemo.

Uživajte!

 Več zanimivih receptov na okusno.je

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646