Zadovoljna.si
Žepki s čemažem in kozjo skuto

Njam...

Žepki s čemažem in kozjo skuto

Z. B.
18. 04. 2011 14.22
0

V žepkih s čemažem sta dve sestavini polni zdravja, s katerima bomo nabrali moč v novi pomladi. Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki. Drobna cvetlica z velikimi suličastimi temno zelenimi listi, ki močno diši po česnu, požene zgodaj spomladi. Menda po zimskem spanju "k sebi spravi" celo medveda. Kazein in maščoba v kozjem mleku sta lažje prebavljiva kot v kravjem, zato kozje mleko in izdelke iz njega priporočajo za prehrano starejših, bolnikov in otrok, ki so alergični na kravje mleko.

Žepki s čemažem in kozjo skuto
Žepki s čemažem in kozjo skutoFOTO:

Sestavine za 10 oseb:

500 g listnatega testa
1 šopek čemaža
250 g kozje skute
2 jajci
3 žlice drobtin
1 ščepec soli
1 ščepec belega popra
0,2 dl mleka

Priprava:

Pripravimo nadev: čemaž operemo, otresemo in nasekljamo. V skledi z metlico umešamo eno jajce, dodamo skuto, čemaž in drobtine. Dobro premešamo. Po želji malo posolimo in popopramo.

Pečico segrejemo na 200 °C. Pripravljeno listnato testo na pomokani delovni površini razvaljamo na pol centimetra debelo. Z ostrim nožem ali s kolescem za rezanje testa z nazobčanim obodom ga razrežemo na kvadrate z 10-centimetrskimi stranicami.

Na sredo vsakega kvadrata z žlico naložimo nadev. Kvadrate prepognemo, da dobimo trikotnike. Žepke prebodemo z vilicami. Jajce dobro razžvrkljamo v mleku in z njim namažemo robove testa ter jih dobro zatisnemo. Z vilico lahko v robove vtisnemo vzorec.

Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih v ogreti pečici 20 minut. Zložimo jih na servirni krožnik in ponudimo tople ali hladne.

Dodatni nasveti:

Maslo lahko nadomestimo z margarino, vendar žepki ne bodo tako dobri.

Namesto doma narejenega lahko uporabimo zavitek kupljenega listnatega testa. Pred uporabo ga na sobni temperaturi odtalimo.

Prednosti:

Med pečenjem v pečici se zgornja plast listnatega testa suši in razpoka, kar preprečimo s tem, da jo pred pečenjem napraskamo in premažemo s stepenim jajcem.

Jedi z listnatim testom so najboljše sveže pečene. Če jih po pečenju pustimo v izklopljeni pečici s priprtimi vratci, ostanejo tople vsaj še 30 minut.

Več zanimivih receptov najdete na spletnem portalu Okusno.je.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493