Zadovoljna.si
Večerja

Novice

Kaj jesti za večerjo, če hujšate?

Ma.K.
07. 06. 2021 07.50
0

Poletje že trka na vrata in kmalu bo čas za skok v kopalke. To je eden glavnih razlogov, da se veliko žensk v teh dneh poslužuje vseh mogočih diet v želji, da bi pred dopustom izgubile še kakšen odvečen kilogram. Veliko se jih na ta račun odpoveduje določenim živilom, nekatere celo izpuščajo obroke, zlasti večerjo. A strokovnjaki opozarjajo, da je to vse prej kot učinkovito, še manj pa zdravo. Tudi v času hujšanja si namreč lahko privoščimo večerjo, vredno Michelinove zvezdice. Še več, pripravite si jo lahko kar same. Preverite, kako!

Poleti bi bila rada vsaka v kopalkah videti fit, zato številne že vse od konca zime pridno trenirajo, hujšajo, se odrekajo nezdravi in redilni hrani, morda celo preskakujejo obroke ali ne jedo po 18. uri. A vse to lahko po besedah strokovnjakov prinese več škode kot koristi. Bolj kot omejevanje na čas in odrekanje hrani je pomembno, kaj jemo in kako energijsko bogat je naš posamezni obrok. Zlasti za večerje velja, da bi morale biti skrbno načrtovane v smislu pravilnega izbora in razmerja posameznih skupin živil. Najbolj optimalno je s strokovnega vidika izbrati poljuben vir beljakovin in ga kombinirati z zelenjavo ter s prgiščem poljubnih, po možnosti nepredelanih ogljikovih hidratov. 

Da, prav ste slišale: ogljikove hidrate lahko za večerjo uživamo tudi med hujšanjem, saj je izguba kilogramov v prvi vrsti odvisna od vzpostavitve energijskega primanjkljaja tekom dneva in ne od tega, kaj ter kdaj jemo. Nepredelani ogljikovi hidrati namreč pomagajo uravnavati apetit, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in so polni koristnih rastlinskih spojin, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Natančne količine za večerjo so odvisne od več dejavnikov, ki vplivajo na potrebe posameznice po določenih hranilih in energiji, kot so denimo starost, telesna aktivnost, življenjski slog in navade. Vsekakor ni pametno, da gremo v posteljo lačne, saj lahko zaradi kruljenja želodca slabše spimo. Po drugi strani tudi preobilna večerja ni ravno pametna poteza, saj bo vaše telo dolgo v noč prebavljalo težko zaužito hrano in ne bo izkoristilo dragocenega časa za počitek.

Kuhajte ob boku priznanega slovenskega chefa Jorga Zupana
Kuhajte ob boku priznanega slovenskega chefa Jorga Zupana FOTO: Arhiv naročnika

Kakšna je torej popolna večerja?

Na splošno je dobro, da je prehrana zdrava in uravnotežena, kar pomeni, da izbiramo čim več različnih živil in da skušamo obroke pripravljati sami iz osnovnih živil ter ne vnaprej pripravljenih in predelanih. Zvečer imamo optimalne pogoje za to, saj je večina opravkov dneva že za nami, lahko se sprostimo in uživamo med ponvami ter lonci. No, še vedno pa ostaja vprašanje, katero jed pripraviti, da po napornem dnevu pobožamo svojo dušo in se prepustimo uživanju v okusih. Kaj pa, če bi za nasvet povprašali kar vrhunskega kuharskega mojstra? To ni šala, gurmansko večerno pojedino vam čisto zares lahko pomaga pripraviti Jorg Zupan, najmlajši slovenski chef z legendarno Michelinovo zvezdico, ki je svoje kuharske spretnosti kalil v Združenem kraljestvu, kjer je kuhal v prestižnih restavracijah s kar tremi michelinkami. 

Potem ko je potoval po svetu in si nabral pestro paleto izkušenj, se je vrnil v domovino in v Ljubljani odprl lastno restavracijo Atelje, sedaj pa bo z veseljem postal tudi vaš novi kuharski mentor – in to povsem brezplačno! Vse, kar morate narediti, je obiskati Mercatorjevo spletno platformo M SOSESKA, kjer vas čaka največji slovenski »cookalong« kuharski tečaj z Jorgom Zupanom, na katerem se boste naučili pripraviti 20 izjemnih večerij. Tečaj je razdeljen na štiri sklope, v vsakem pa boste skuhali 5 večerij. Z vsakim opravljenim sklopom si boste priborili digitalni certifikat in eno Jorgovo zvezdico. S prvimi tremi zvezdicami lahko sodelujete v treh mesečnih žrebanjih za kuhinjski robot, z osvojenimi vsemi štirimi zvezdicami pa lahko poleg izjemnih kuharskih veščin osvojite še parno pečico priznanega slovenskega proizvajalca. 

Jorg pravi, da je najbolje, če vse jedi pripravljate kar neposredno ob gledanju tečaja, saj boste tako najlažje sledili vsem korakom in s pridom izkoristili vse trike ter nasvete, ki vam bodo pomagali stopiti na pot užitka v pripravljanju vrhunske hrane. »Šli bomo od zelo enostavnih jedi do pojedin za prijatelje in družino, pa vse do pregrešno dobre hrane za dušo, na koncu pa vam zaupam še nekaj trikov s svojih popotovanj po svetu,« pojasnjuje priznani chef, in priznava, da tudi njemu vse jedi ne uspejo tako, kot si jih zamisli. »Včasih ti uspe v drugo, tretje, včasih pa si dva, tri mesece razbijaš glavo, kako priti do neke res dobre jedi, ki si jo pripravljen ponuditi gostom.« Prepričan je, da lahko čisto vsak postane mojster v pripravi hrane, saj tudi sam dolgo ni odkril, kako rad ima pripravo hrane. »Jaz sem se dolgo časa iskal, ker v nobeni stvari nisem preveč blestel. Ko pa sem začel enkrat kuhati v profesionalnih kuhinjah, sem ugotovil, da je to to, kar bom počel v življenju.«

 Kuhanje v najbolj znani soseski na virtualni ulici mu predstavlja nov izziv in odločen je, da bo vsakega naučil pripraviti pregrešno okusne jedi, ki jih lahko skuhamo za večerjo. Zato hitro odklikajte na spletno platformo M SOSESKA in stopite v čevlje vrhunskega chefa. Poleg tega boste v Mercatorjevi spletni soseščini našli še nasvete za aktivno preživljanje prostega časa, raznolik življenjski slog, dokončno porušili tabuje o veganstvu, našli kopico idej za okusna kosila ter najboljše sladice, obenem pa izvedeli še vse skrivnosti popolnih gospodinj. 

Sponzorirana objava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658