Zadovoljna.si
Posteljnina

Novice

Tako boste zjutraj veliko lažje vstali

S.P.
2023-09-28 05:00
0

Pravijo, da se po jutru dan pozna, zato bi bilo idealno, da dan začnemo naspani, umirjeni in z nasmehom na obrazu. No, v praksi je po navadi ravno obratno. Sploh med delavniki, ko nas budilka neprespane 'vrže' iz postelje sredi noči in jo prestavljamo do zadnje sekunde, nato pa nas še dodatno iz tira vrže prometni kaos. Naj temu ne bo več tako ...

Zjutraj pogosto brezglavo hitimo z oblačenjem, urejanjem in nas po možnosti čaka še pes, da ga peljemo ven, ali otroci, ki se upirajo odhodu v vrtec ali šolo. Časa za uravnotežen zajtrk in kavo največkrat ni. Za piko na i pa svoj piskrček k hektičnemu jutru pristavi še gneča na cesti, zaradi katere smo nervozni, raztreseni in v še večji stiski s časom. Vam je znano? Na srečo lahko že z nekaj majhnimi spremembami v svoji jutranji rutini dan začnete popolnoma drugače.

Navade, ki zmanjšajo vsakodnevni stres:

Na jutro se pripravite že zvečer

Če sodite med tiste, ki imate dneve zapolnjene do zadnje minute, veste, da je dobra organizacija ključnega pomena. Zato si še pred spanjem skušajte pripraviti vse, kar lahko, da si zjutraj prihranite vsaj nekaj minut in živcev, denimo oblačila zase in za otroke, če jih imate, zajtrk in po možnosti kosilo za v službo ali pa nujne stvari, ki jih boste potrebovale tekom dneva.

Ne prestavljajte budilke

Se vam nenehno dogaja, da imate nastavljenih vsaj pet alarmov in večkrat celo zadnjega prespite, posledično pa se zbudite kot 'zombi'? Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bi bilo smiselno zvečer prej leči k počitku, saj telo za regeneracijo pač potrebuje kakovosten spanec? Tako boste zjutraj veliko lažje vstale. V vsakem primeru pa je v izogib jutranji nervozi in bitki s časom smiselno vstajati vsaj pol ure prej in seveda že ob prvem zvonjenju. Tako se boste lahko v miru uredile, pojedle zajtrk, zadihale in začele dan bistveno bolj umirjeno.

Na vlak lahko vzamete tudi kolo.
Na vlak lahko vzamete tudi kolo. FOTO: Arhiv naročnika

Vzemite si nekaj minut samo zase

Že ko zazvoni budilka, ni treba kar skočiti iz postelje. Lahko se v miru pretegnete in si v mislih ponovite nekaj pozitivnih afirmacij, nekajkrat globoko vdihnete in šele potem vstanete. Še kako dobrodošlo je, če si vzamete nekaj minut za telovadbo, na primer jogo, ter si pravite kakovosten uravnotežen zajtrk, ki vas bo napolnil s še kako potrebno energijo za naporen dan. Konec koncev greste lahko tudi na kratek sprehod, da se nadihate svežega zraka ali v miru spijete jutranjo kavo. Tistih nekaj minut zase vam bo zagotovo dobro delo, seveda pa si vse to lahko privoščite le, če vstanete pravočasno.

V službo se odpravite z vlakom

Na delo, pa tudi po nakupih, drugih opravkih in konec koncev na izlet se je vsekakor najbolj priročno usesti v avto in odpeljati direktno do cilja. A vsakodnevna vožnja z avtomobilom je po drugi strani izjemno stresna in vse prej kot prijazna naši denarnici. Samo pomislite na gnečo na cesti, nestrpne voznike, mrzlično iskanje dragih parkirišč v mestnih središčih, da o vedno višjih cenah goriva niti ne izgubljamo besed. Na srečo lahko prihranite zajeten kupček denarja in obilo slabe volje, hkrati pa naredite pomemben korak k bolj zeleni prihodnosti, če se na pot namesto z avtomobilom odpravite z vlakom

Tako lahko čas do na primer službe preživite brez stresa, vmes morda opravite kakšen klic ali odgovorite na elektronsko pošto, če je potrebno. Ali pa preprosto uživate v branju dobre knjige, poslušanju glasbe in opazovanju okolice. Brez težav lahko s seboj vzamete tudi kolo ali električni skiro ter se od končne postaje do službe pripeljete z njim. Pa še to – ste vedeli, da je vožnja z vlakom kar 40-krat bolj varna od vožnje z avtomobilom?

Vožnja z vlakom ima, kot rečeno, dve ključni prednosti: 

Varovanje okolja: Eden od načinov, kako lahko sami prispevamo k varovanju okolja in s tem k lepši in bolj zeleni prihodnosti, je torej tudi ta, da avtomobil zamenjamo za vlak. Železnica ima namreč ključno prednost v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, saj že danes za prevoz potnikov in tudi tovora uporablja električno energijo, ki je v 50 odstotkih pridobljena iz obnovljivih virov. Če vzamemo za primer prevoz potnikov med Ljubljano in Mariborom, železnica porabi povprečno šestkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v cestnem avtomobilskem prometu.

Nižji stroški: Verjetno najbolj ključna prednost, sploh glede na trenutne cene goriva, pa so zagotovo bistveno nižji stroški prevoza. Tudi če ne upoštevate nakupa samega avtomobila, vzdrževanja, zavarovanja in letne vinjete, samo na gorivu mesečno lahko prihranite več sto evrov, seveda odvisno od tega, kje živite in kam se vozite na delo.

Med vožnjo z vlakom lahko opazujete tudi čudovito okolico.
Med vožnjo z vlakom lahko opazujete tudi čudovito okolico.FOTO: Arhiv naročnika

Najbolj ugodna izbira za vsakodnevna potovanja je zagotovo letna abonentska vozovnica, s katero se praktično 4 mesece vozite brezplačno, kupite pa jo lahko tudi na obroke. 

Če se odločite za nakup pavšalne abonentske vozovnice, lahko z njo potujete neomejeno po celotnem območju Slovenskih železnic in z vsemi vrstami vlakov v 1. ali 2. razredu. Cena neprenosljive mesečne pavšalne vozovnice je 65 evrov za vožnjo v 2. in 97,50 evrov za vožnjo v 1. razredu. Prenosljiva pavšalna mesečna vozovnica pa stane 85 evrov za vožnjo v 2. in 127,50 za vožnjo v 1. razredu. Cena vozovnice po pavšalni ceni za eno leto je enaka ceni osmih vozovnic po pavšalni ceni za mesec dni.

Druga možnost je nakup splošne abonentske vozovnice za izbrano relacijo, s katero se lahko v določenem obdobju vozite neomejeno na izbrani relaciji. Ceno abonentske vozovnice za svojo relacijo lahko preverite TUKAJ

Če potegnemo črto, lahko že z majhnimi koraki naredite veliko dobrega za svoje počutje in posledično lepši, mirnejši in bolj produktiven vsakdan, hkrati pa tudi za družinski proračun in lepše okolje.

Sponzorirana vsebina

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152