Zadovoljna.si
Ženska-2

Novice

5 navad, ki bodo spremenile vaše življenje

S.V.
26. 05. 2022 09.08
0

Obstajajo številne navade, ki bi s spremembo prinesle boljše počutje in razpoloženje. Med njimi so tudi jutranje pospravljanje postelje, odlašanje z alarmom, neuresničevanje zadanih ciljev in pozabljanje nase. Za vas smo naredili izbor 5 navad, ki bodo spremenile vaše življenje na bolje.

Vsakodnevne navade so lahko dobre ali slabe, a naj vas razveselimo, da slabe lahko hitro spremenite. Če se boste na primer danes odločile, da želite izgubiti nekaj kilogramov in boste zato posegale po zdravi prehrani, bo trajalo 21 dni, da to postane vaša rutina. Ko se lotite sprememb, zato ne obupajte prehitro, potrpite slab mesec in nova navada bo postala samoumevna. 

Zjutraj pospravite posteljo 

Ne samo, da boste zvečer imele dober občutek, ko se boste ulegle v pospravljeno posteljo, ampak bo pomembno vplivalo na vaš začetek uspešnega dneva. Vzelo vam bo minuto časa, če boste zjutraj poravnale vzglavnik in zložile odejo, a za vas bo to prva majhna zmaga še preden boste popile skodelico kave. Ta navada bo v vas že zjutraj vzpodbudila zadovoljstvo in vas podzavestno motivirala, da skozi dan dosežete več majhnih zmag. In kot nam je že vsem znano – majhne zmage vodijo do velikega uspeha. Poleg tega pa je to zagotovo najlažja in najpogostejša jutranja navada, ki jo lahko naredite in tako začnete vaš dan boljše. 

Izkoristite čas zase na poti v službo.
Izkoristite čas zase na poti v službo. FOTO: Arhiv naročnika

Nastavite alarm nekaj minut prej, kot je potrebno

Jutra včasih izgledajo kot tekma z uro, predvsem s prestavljanjem budilke in bujenjem zadnji trenutek. Razmislite o temu, da se zbudite vsaj 30 minut prej in tako dan začnete počasneje in bolj umirjeno. Morda vam bo vzelo 10 minut dodatnega spanca, a boste imele neprecenljivih nekaj minut zase, ki jih lahko izkoristite za jutranjo jogo in meditacijo, nego kože, urejanje frizure, ličenje ali pa zgolj za srkanje kave ob trenutku tišine. Vaš dan bo zagotovo potekal bolje, kot pa, če boste že zjutraj nervozne. 

Večkrat recite 'hvala'

Je tudi med vašimi navadami ta, da večkrat rečete »oprosti«, kot pa 'hvala'? Namesto 'oprostite, ker zamujam', uporabite 'hvala, ker ste me počakali'. Vidite, kako preprosto je in kako hitro lahko vplivate na vaš način razmišljanja? Besedo 'oprosti' morda večkrat izrečete iz vljudnosti, a vam daje občutek ponižanja. Zavestno spremenite to navado in se potrudite, da večkrat rečete 'hvala'. Boste videle, da bo vaše počutje boljše. 

Postavljajte si roke 

Še iz študentskega življenja veste, da če morate izpolniti rok, boste ne glede na okoliščine našle način, da to dosežete. Razlika med študentskimi cilji, cilji, ki nam jih naložijo šefi in osebnimi cilji, pa je, da za te nimamo postavljenega roka, ki bi nas motivirali. Če ponazorimo s primerom: danes se odličite, da boste vsaj 1 uro na dan namenile telovadbi. Če si ne boste postavile roka, do kdaj boste uresničevale zadan cilj, boste lahko že po 1 tednu odnehale. Ne glede na to, kako majhen ali specifičen je cilj, na primer zamenjava starega kavča ali pa druženje s prijateljicami, si postavite realen rok. Če se še vedno roka ne boste držale, ker veste, da ste si ga postavile same, ga zaupajte prijateljici ali pa ga delite z družinskimi člani. 

Vlak po Sloveniji vozi različne relacije, ki so konkurenčne cesti.
Vlak po Sloveniji vozi različne relacije, ki so konkurenčne cesti.FOTO: Arhiv naročnika

Vzamite si čas zase 

Številne obveznosti pogosto vplivajo na to, da si v dnevu ne uspete vzeti časa zase, da bi prebrale kakšen odlomek iz knjige ali pa zgolj uživale v trenutku same s sabo. Zakaj si ne bi tega časa vzele medtem ko se v službo vozite z vlakom? Takrat se lahko posvetite sebi, se sprostite, skrb za vožnjo in gnečo na cesti, pa prepustite drugim. Če vam bo pot z vlakom v službo in iz službe dnevno vzela 1 uro časa, to pomeni kar 5 ur časa vsak teden, ki ga boste lahko namenile sebi in stvarem, za katere si običajno ne vzamete časa. 

Prednosti vožnje z vlakom 

S to navado boste tudi nekaj prihranile, saj so se cene goriva zvišale, cene vozovnic za vlak pa ostajajo enake. Če je vaša pot do službe na primer od Lesc (pri Bledu) do centra Ljubljane (Ljubljana Tivoli), v enem mesecu za gorivo porabite približno 240 evrov (izračunano na podlagi spletnega planiranja poti), mesečna relacijska cena vozovnice za vlak Lesce Bled – Ljubljana Tivoli pa znaša 184,80 evrov. V kolikor se vozite z avtom potrebujete še letno vinjeto, zato je potrebno pri mesečnem izračunu upoštevati tudi ta strošek. Poleg tega, da boste pridobile čas zase, boste vsak mesec prihranile približno 55 evrov. Poglejmo si še čas – vožnja z vlakom vam za to relacijo vzame 1 uro in 20 minut, vožnja z avtom pa 40 minut, če upoštevamo, da na cesti ni gneče in zastojev. A ta scenarij je ob jutranjih konicah kar težko uresničljiv. Pri vožnji z avtom ne pozabimo še na vožnjo skozi mesto, kjer vam bodo že samo semaforji in zgoščen promet vzeli dodaten čas, da ne omenimo še iskanja parkirnega mesta. Če upoštevamo vse dejavnike, se pot z avtom lahko precej podaljša, tako lahko rečemo, da z vlakom potujete enako časa, a prihranite veliko živcev in nepotrebne jutranje nervoze. Čas potovanja je marsikomu zelo pomemben, zato preverite več relacij vlaka, ki so konkurenčne cesti. To lahko preverite na spletni strani www.slo-zeleznice.si, kjer v iskalniku najdete vozni red. 

Več o abonentskih vozovnicah, s katerimi lahko potujete neomejeno po celotnem območju Slovenskih železnic (pavšalna abonentska vozovnica) ali neomejeno na določeni relaciji (splošne abonentske vozovnice za izbrano relacijo) si preberite tukaj. Ne odlašajte in spremenite svojo pot do službe, ki bo pozitivno vplivala na potek vašega dneva. 

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368