Zadovoljna.si
Roman - naslovna

Novice

5 romanov, ki so navdušili knjižne influencerke

J.V.
04. 03. 2021 07.54
0

Pred nami je nov mesec in čas je za nove knjige. V nadaljevanju razkrivamo 5 romanov, ki so navdušili knjižne influencerke in bi jih morala prebrati vsaka ljubiteljica knjig.

The vanishing half – Brit Bennett

Knjiga, ki so jo revije People, Vanity Fair, Glamur, Time Magazine in številne druge, razglasile za najboljšo knjigo leta 2020. Roman pripoveduje zgodbo o temnopoltih dvojčicah Vignes, Stelli in Desiree, ki kot najstnici pobegneta iz majhne vasi Mallard. Sčasoma se odločita za dve povsem različni življenji, eno temno in eno belo. Mnogo let pozneje se ena sestra  s črno hčerko vrne domov, v majhno mesto, ki mu je nekoč poskušala pobegniti. Druga se pretvarja, da je belopolta, in si izbere povsem novo identiteto. Njen beli mož pa ne ve nič o njeni preteklosti. Kljub temu so usode tudi več sto kilometrov ločenih dvojčkov vedno prepletene. Kaj se bo zgodilo z naslednjo generacijo Vignesovih žensk in kako se križata zgodbi njunih hčera?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sunek (The Push) – Ashley Audrain

Psihološki triler je ena najbolj pričakovanih knjig letošnjega leta, ki ga boste prebrale na en mah. Napeta psihološka drama pripoveduje zgodbo, kako družina nastane in razpade. O ženski, za katero izkušnja materinstva ni niti približno podobna temu, kar je upala – je pa vse, česar se je bala. Blythe Connor je odločena, da bo novorojeni hčerki Violet ljubeča in pomirjujoča mama, saj je bila sama prikrajšana za to izkušnjo.
A sredi napornega prvega obdobja materinstva Blythe postaja vedno bolj prepričana, da je z njeno hčerko nekaj narobe – njeno vedenje ni podobno vedenju večine otrok. Ali pa si Blythe vse samo domišlja? Njen mož Fox je prepričan, da je vse le v njeni glavi. Bolj kot Fox zavrača njene strahove, bolj se začenja spraševati o svoji prištevnosti, nam pa se porajajo vprašanja o tem, kaj nam Blythe razkriva o svojem življenju. Potem se rodi še sin Sam – ob njem Blythe občuti blaženo povezanost s svojim otrokom, po kateri je hrepenela. Celo Violet ima svojega bratca očitno rada. A življenje, kot ga poznajo, se sunkovito spremeni v uničujočem trenutku, ki Blythe prisili, da se sooči z resnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Such a fun age – Kiley Reid

Knjižna uspešnica, ki jo je za svoj knjižni klub izbrala Reese Witherspoon in o kateri zadnje mesece govorijo vse knjižne ljubiteljice. Roman, ki so ga pri Enteratainmet Weekleyju opisali kot enega najbolj provokativnih lanskega leta, a za zdaj še ni bil preveden v slovenski jezik. 'Such a fun age' je zgodba o rasi in privilegijih. V njenem središču sta mlada temnopolta varuška in njena delodajalka. Alix Chamberlain je ženska, ki vedno dobi tisto, kar si želi. Je uspešna poslovna ženska in podjetnica, ki navdihuje druge ženske, da sledijo svojim sanjam. Ko se njena varuška Emira Tucker nekega dne znajde v središču škandala, se Alix odloči, da bo stvari vzela v svoje roke. Emiro namreč med čuvanjem Alixovega malčka varnostnik supermarketa obtoži, da je otroka ukradla. Okoli njih se zbere množica in eden od mimoidočih celotni incident posname. Le kaj bi sicer temnopolta mlada ženska počela z belim otrokom? Emira je jezna in ponižana. Pri 25 letih ne ve, kaj si želi od življenja, je tik pred tem, da izgubi zdravstveno zavarovanje. A ko na Emirin video naleti nekdo iz Alixine preteklosti, se življenji obeh žensk postavita na glavo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dekle A (Girl A) – Abigail Dean

Psihološki triler, ki vas bo držal na robu sedeža vse do zadnje strani. Roman 'Dekle A' je osupljiva zgodba dekletu z imenom Lex Gracie, ki ji je uspelo pobegniti iz hiše groze, psihološka drama o odrešitvi, preživetju in ljubezni. Lex noče razmišljati o svoji družini. Noče razmišljati o tem, da je odraščala v hiši groze. Sploh pa noče razmišljati o sebi kot o dekletu A: dekletu, ki je pobegnilo ter rešilo starejšega brata in mlajše sorojence. Zlahka se je izognila staršem – očetu ni uspelo uiti iz hiše groze, ki jo je ustvaril, mati pa je preostanek življenja preživela za rešetkami. A ko mati v zaporu umre in otrokom zapusti družinsko hišo, Lex ne more več bežati pred preteklostjo. Skupaj s sestro Evie namerava t. i. Hišo groze spremeniti v nekaj dobrega. Še prej pa se mora sporazumeti s sorojenci in se spoprijeti ter pomiriti z otroštvom, ki so ga preživeli.

Dinamična zgodba o pobegu in preživetju hitro postane psihološka družinska zgodba o spreminjajočih se zavezništvih in izdajah med sorojenci – o skrivnostih, ki jih sorojenci skrivajo pred sabo in drugimi. Kaj so postali? Kako njihovi spomini izpodbijajo ali spodbujajo Lexijine? Medtem ko prepričuje sorojence, naj privolijo v zadnje dejanje, spozna, kako silovit je urok njihove družinske mitologije, kdo od njih ostaja uročen in kdo se je resnično osvobodil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaktus – Sarah Haywood

Zabavna knjiga, ki jo čaka tudi filmska uprizoritev z Reese Witherspoon v glavni vlogi. V tem očarljivem in ganljivem prvencu se mora junakinja naučiti odpreti srce in sprejeti nepričakovane priložnosti. Susan Green je uspešna, neodvisna, samostojna ženska srednjih let, ki ima vse niti življenja v svojih rokah. Njena družina in sodelavci jo imajo za nedostopno in čudno, toda Susan tako popredalčkano življenje popolnoma ustreza. Ne izgublja časa za odnose, ki po njenem mnenju prinašajo le čustvene pretrese. Ko pa ji umre mama in se zaplete v spor zaradi dediščine, spozna, da vendarle ne more nadzorovati vseh vidikov usode. Sploh pa ne preteklosti in družinske zgodovine. Šele nekaj, kar začne nepričakovano rasti v njej, ji pokaže, da s tem ni nič narobe. Kot tudi ne s skuštranim vrtnarjem, ki jo nauči, da imajo tako kot pri kaktusu tudi njene bodice popolnoma drugačen namen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375